Uutiset

Budapestin laivaturman kapteeni joutui tuomiolle – 27 kuoli Tonavan risteilyllä

Budapestissa käynnistyi keskiviikkona oikeudenkäynti ukrainalaista kapteenia Juri Tshaplinskia vastaan, joka oli osallisena viime toukokuun tuhoisassa laivaturmassa Tonava-joella. Kuva: epa08285630
Budapestissa käynnistyi keskiviikkona oikeudenkäynti ukrainalaista kapteenia Juri Tshaplinskia vastaan, joka oli osallisena viime toukokuun tuhoisassa laivaturmassa Tonava-joella. Kuva: epa08285630

Budapestin tuhoisassa laivaturmassa osallisena ollut kapteeni on joutunut tuomiolle. Oikeudenkäynti alkoi Unkarissa keskiviikkona.

Viime toukokuussa sattuneessa turmassa kuoli 26 eteläkorealaista matkailijaa ja kaksi unkarilaista henkilökuntaan kuulunutta.

Turma oli pahin yli viiteenkymmeneen vuoteen Tonava-joessa. Asiasta kertoo muun muassa uutistoimisto Reuters.

Juri Tshaplinskin kipparoima Viking Sigyn -risteilijä törmäsi sitä pienempään turistiveneeseen nimeltä Mermaid sillan alla keskellä Budapestia. Tapahtuma-aikaan oli rankkasade.

Kaikki kuolonuhrit olivat Mermaidilla, joka upposi puolessa minuutissa törmäyksestä.

Ukrainalainen Tshaplinski, 64, asetettiin syytteeseen törkeästä huolimattomuudesta. Hän sai syytteen myös siitä, että hän ei antanut apuaan Mermaidin kyydissä olleille.

Syyttäjä Miklos Novaki sanoi, että Tshaplinskilla oli useita minuutteja aikaa hidastaa tai ohjata alustaan toisaalle välttääkseen törmäyksen. Rankkasateesta huolimatta näkyvyys oli yli kilometrin.

– Vastaaja laiminlöi ainakin viiden minuutin ajan keskittymisen aluksen ohjaamiseen ja mahdollisten toisten alusten paikantamiseen sillan alla, Novaki sanoi oikeudessa Reutersin mukaan.

Syyttäjät pyysivät budapestilaista oikeutta langettamaan kapteenille yhdeksän vuoden vankeustuomion ja ottamaan häneltä vesiliikenteen lupakirjan pois sitä seuraaviksi yhdeksäksi vuodeksi.

Juri Tshaplinski on vakuuttanut syyttömyyttään. Hän torjui keskiviikkona syyttäjien tarjouksen ja haluavansa oikeudenkäynnin. Hän ei kommentoinut asiaa muutoin.

Tshaplinski ehti työskennellä joella yli 40 vuotta, joista 30 vuotta kapteenina. Häntä vastaan nostettiin syytteet marraskuussa.

Mermaid-aluksen uppoamisesta selviytyi seitsemän ihmistä, mutta yksi nainen on edelleen kateissa.

Uusimmat

Fingerpori

comic