Uutiset

BuzzFeed: Salainen nauhoite paljastaa, että Venäjä yritti ohjata miljoonia dollareita "Euroopan Trumpin" Lega-puolueelle

Italian sisäministerin Matteo Salvinin läheinen neuvonantaja järjesti salaiset neuvottelut, joiden tarkoituksena oli pumpata Venäjän öljyrahoja Salvinin äärioikeistolaiselle puolueelle.
Italian sisäministerin Matteo Salvinin Lega-puolue neuvotteli Venäjän kanssa rahoituksesta, jonka tarkoituksena oli tukea kansallismielistä puoluetta. Kuva: Orietta Scardino
Italian sisäministerin Matteo Salvinin Lega-puolue neuvotteli Venäjän kanssa rahoituksesta, jonka tarkoituksena oli tukea kansallismielistä puoluetta. Kuva: Orietta Scardino

Salainen tallenne paljastaa Venäjän käyneen neuvotteluja Italian kansallismielisen Lega-puolueen kanssa. Neuvottelujen tarkoituksena oli heikentää liberaalia demokratiaa ja muodostaa uusi, kansallismielinen Eurooppa, joka on Moskovan kanssa samalla kannalla.

Kuusi miestä istui saman pöydän ääreen moskovalaisessa Metropol-hotellissa liiketapaamisen merkeissä lokakuun puolivälissä viime vuonna. Tarkoituksena oli neuvotella suunnitelmista, jotka koskivat ”merkittävää yhteistyötä”.

Kuudesta miehestä kolme oli venäläisiä ja kolme italialaisia. Tapaamisen tarkoitukseksi nimettiin öljysopimus, mutta todellinen tavoite oli jotain aivan muuta.

Tapauksen paljasti keskiviikkona yhdysvaltalainen mediasivusto BuzzFeed, joka on saanut käsiinsä äärimmäisen salaisen äänitallenteen Moskovan tapaamisesta. Tallenteella kuuluu, kuinka Euroopan vaikutusvaltaisimman äärioikeistojohtajan, Italian sisäministerin Matteo Salvinin läheinen neuvonantaja keskustelee yhdessä viiden muun tapaamiseen osallistuneen miehen kanssa.

Miehet neuvottelevat sopimusehtoja siirtääkseen salaisesti Venäjän öljyrahoja kymmenien miljoonien dollareiden arvosta Salvinin Lega-puolueelle.

Venäjä tietoinen tapaamisesta

Nauhalla venäläiset kutsuvat Salvinia ”eurooppalaiseksi Trumpiksi”.

Salvini itse ei ollut paikalla tapaamisessa, mutta myös hän oli tapaamisen aikana Moskovassa. Tapaamista edeltäneenä päivänä Salvini piti puheen, jossa hän tuomitsi Venäjän vastaiset pakotteet ja kutsui niitä ”taloudelliseksi, yhteiskunnalliseksi ja kulttuuriseksi hulluudeksi”.

Salvini tapasi Moskovassa Venäjän sisäministerin Dmitry Kozakin sekä Venäjän presidentin Vladimir Putinin Yhtenäinen Venäjä -puolueen vaikutusvaltaisen jäsenen Vladimir Pliginin.

Se, keitä tapaamiseen osallistuneet venäläiset ovat, ei ole tiedossa. Nauhalla on kuitenkin selkeitä viitteitä siitä, että Venäjän hallituksen korkea-arvoiset henkilöt ovat olleet tapaamisesta tietoisia – myös ne, joita Salvini tapasi neuvotteluita edeltäneenä iltana.

Nauhalla puhujat viittaavat ”eiliseen tapaamiseen” ja toteavat, että heidän täytyy kertoa ”yksityiskohdista sisäministerille”. He myös sanovat toivovansa, että Plingin antaa neuvotelluille asioille ”vihreää valoa”.

Rikkoiko Lega Italian lakeja?

Salainen tallenne paljastaa, että molemmat osapuolet olivat halukkaita peittelemään, että sopimuksen todellinen hyötyjä on Salvinin puolue. Peittelylle on syynsä, sillä toteutuessaan kyseiset aikeet rikkoisivat Italian vaalilakia, joka kieltää poliittisia puolueita hyväksymästä suuria ulkomaisia lahjoituksia.

Tiedossa on, että Salvini ja muut eurooppalaiset äärioikeistolaiset johtajat tuovat mielellään julkisesti esille suopean suhtautumisensa Venäjään ja Kremlin politiikkaan.

Viime viikolla Salvinin pitkäaikainen neuvonantaja Gianluca Savoini söi illallista yhdessä Putinin kanssa Italian hallituksen järjestämässä tilaisuudessa, jonka tarkoituksena oli juhlistaa Putinin Rooman-vierailua. Tilaisuudessa Savoini sanoi, että Lega-puolue ”haluaa muuttaa Eurooppaa”.

– Uuden Euroopan on oltava lähempänä Venäjää kuin aikaisemmin, koska me haluamme itsenäisyytemme, Savoini kertoi tilaisuudessa.

Perussuomalaiset samassa ryhmässä Salvinin puolueen kanssa

Perussuomalaiset kuuluvat Euroopan parlamentissa samaan Identiteetti ja demokratia -rymään muiden eurooppalaisten oikeistopopulistien kanssa. Samaan ryhmään kuuluu myös Salvinin Lega-puolue.

Poliitikkojen Venäjä-kytkökset eripuolilla Eurooppaa ovat puhuttaneet useasti alkukesän aikana.

Nauhoite on ensimmäinen kova todiste Venäjän pyrkimyksistä rahoittaa Euroopan kansallismielisiä liikkeitä.

On epäselvää, toteutuiko neuvoteltu sopimus koskaan ja vastaanottiko Salvinin Lega-puolue lahjoituksia. Tapaus herättää kuitenkin vakavia kysymyksiä esimerkiksi siitä, millaiset ovat Venäjän ja Salvinin Lega-puolueen yhteydet tai siitä, säilyivätkö EU-vaalit koskemattomina. Salvinin Lega-puolue oli Italian vaalivoittaja kevään EU-vaaleissa.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti