Uutiset

Chewbaccan rooli Tähtien sodissa vei espoolaisen Joonas Suotamon Hollywoodin punaisille matoille: "Tavoitteeni on, että en näytä mieheltä puvussa"

Koripalloilija Joonas Suotamo oli Vantaalla sijaitsevan kauppakeskus Jumbon parkkihallissa, kun puhelin soi.

Elettiin toukokuuta 2014. Joitakin kuukausia aikaisemmin Suomen Koripalloliiton kautta oli etsitty pitkää miestä, joka voisi osallistua elokuvaprojektiin.

-Ainoa, mitä Suomen Koripalloliitolle kerrottiin, oli, että kyseessä on ison budjetin Hollywood-elokuva. Jokin siinä lauseessa herätti minun kiinnostukseni, sanoo Suotamo.

211 senttimetriä pitkä Suotamo oli ottanut osaa koekuvauksiin tietämättä, mistä tarkalleen oli kyse. Totuus alkoi valjeta koekuvausten aikana, ja Jumbon parkkihallissa saatu puhelu vahvisti loput.

Disney oli tekemässä uutta osaa Tähtien sota -elokuvasarjaan, jonka oikeudet se oli aiemmin hankkinut sarjan luojalta George Lucasilta. Suotamo sai tietää tulleensa valituksi sijaisnäyttelijäksi Peter Mayhew’lle, joka on näytellyt elokuvasarjassa karvaista wookiee-otusta nimeltä Chewbacca.

Nyt, neljä vuotta ja monta uutta Tähtien sota -elokuvaa myöhemmin, Chewbaccan rooli on siirtynyt kokonaan Mayhew’lta Suotamolle.

Tässä kuussa ensi-iltaan tulevassa Solo: A Star Wars Story -filmissä Han Solon ja hänen kumppaninsa Chewbacca ovat keskiössä, joten Suotamo on siirtynyt taustahahmosta etualalle.

-Ei voisi parempaa toivoa, Suotamo kuvailee uutta elokuvaa maanantaina sen lehdistötilaisuudessa Helsingissä.

 

JOONAS SUOTAMO SELITTÄÄ VIDEOLLA, MITÄ OIKEIN ON WOOKIEE-ENGLANTI.

 

Filmiopinnot Yhdysvalloissa

Suotamon tie kohti Hollywood-elokuvien punaisia mattoja lähti Espoon Matinkylästä. Koripalloa nuoresta saakka pelannut Suotamo menestyi lajissaan ja päätyi sen kautta opiskelemaan Pennsylvanian osavaltion yliopistoon Yhdysvaltoihin.

Näyttelijäkokemusta oli lukion ilmaisutaidon ajoilta, ja filmialaa hän opiskeli vuosinaan Yhdysvalloissa. Suotamo kuitenkin palasi Suomeen, jossa hän töiden ohella pelasi koripalloa espoolaisissa joukkueissa ja Lappeenrannan NMKY:ssä.

Elokuvabisnes ja näytteleminen olivat kiinnostaneet häntä jo aiemmin, mutta Tähtien sota teki kiinnostuksen kohteesta arkipäivää. Harva suomalainen on työskennellyt Emilia Clarken ja Ron Howardin kanssa, on etunimisuhteessa Harrison Fordiin tai osallistunut edesmenneen Carrie Fisherin syntymäpäiväjuhlille.

-Tämä on ollut ihan mahtava ikkuna maailmaan, joka oli minulle aika vieras ja saavuttamaton. Nyt sitten istut setillä Woody Harrelsonin kanssa, ja kerrotte toisillenne kilpaa vitsejä. En olisi sitä koskaan kuvitellut, sanoo Suotamo.

”Kuuma kuin mikäkin sauna”

Työ maailman tunnetuimpana wookieena ei varsinaisesti ole ollut kevyt. Suotamon yllään pitämä karvapuku on ”kuuma kuin mikäkin sauna”, ja kuvauksia tehtiin uutta elokuvaa varten muun muassa Kanariansaarilla. Fyysistä roolia esittäessä on täytynyt pitää nesteytyksestä huolta, mutta samalla ei liikaa: Suotamon wc-tauko olisi voinut pahimmillaan viivyttää kuvauksia puoli tuntia.

Solo-elokuvan kuvauksia Suotamo kuvailee kaikkiaan rankaksi varsinkin, kun hän kertoo vieneensä Chewbaccan esittämistä hänen edeltäjäänsä Mayhew’ta toiminnallisempaan suuntaan.

-Olin aika loppu sen jälkeen, mutta onnellinen, hän kuvauksista.

Kaikkiaan Suotamo kuitenkin kertoo viihtyvänsä esittäessään fyysistä Chewbaccan roolia. The Last Jedi -elokuvan ohjannut Rian Johnson oli kehottanutkin Suotamoa katsomaan mykkäelokuvia ja seuraamaan, kuinka Buster Keaton ja kumppanit esittävät ilman vuorosanoja.

Itse elokuvassa Suotamoa ei nimittäin juuri kuule. Hänen näyttelytilanteissaan antaman ulinan ja ”wookiee-englannin” päälle äänitetään karhujen ärjyntää, mutta pohjilla voi Suotamon mukaan mahdollisesti kuulla jotain häneltäkin.

-Tavoitteeni on, että en näytä mieheltä puvussa. Että esitän hahmoa, joka on oikea.

Toiveena myös näyttelytyötä ilman pukua

Disney ottaa Tähtien sota -brändistä kaiken mahdollisen irti, ja seuraavan, Episodi IX -osan kuvaukset on Suotamon mukaan määrä alkaa tämän vuoden heinäkuussa.

-Toivotaan, että sieltä löytyy rooli myös Chewbaccalle. Eiköhän, Suotamo sanoo ja hymyilee.

Filmin on määrä puolestaan tulla ulos 2019, mutta lisäelokuvista huhutaan jatkuvasti. On sitten kyseessä Chewbaccan rooli tai ei, Suotamo toivoo pääsevänsä jatkamaan uraa näyttelemisen ja elokuvien parissa.

-Kyllä minulla on tavoite olla tulevaisuudessa myös ilman pukua. Jää nähtäväksi, mitä se tulee olemaan. Mieli avoinna lähden yrittämään, heti kun tulee suvantoa näiden elokuvien välissä. Sitä ei ainakaan vielä ole tässä ollut.

 

Joonas Suotamo
Syntynyt Espoossa lokakuussa 1986.Suorittanut video- ja filmialan opinnot Pennsylvania State Universityssä Yhdysvalloissa. Koulutukseltaan taiteiden kandidaatti (bachelor of arts).Pelannut koripalloa Suomessa Espoon Hongassa, Lappeenrannan NMKY:ssä ja Espoo Basket Teamissä. Pelasi Suomen maajoukkueessa 2005.Näyttelee Chewbaccaa uudessa Solo: A Star Wars Story -elokuvassa (2018). Suotamo esitti Chewbaccaa myös Episodi VIII – Viimeinen jedi -elokuvassa. Episodi VII -filmissä toimi Chewbaccan sijaisnäyttelijänä.Kihloissa, yksi lapsi.Solo: A Star Wars Story Tähtien sota -elokuvasarjaan kuuluva elokuva keskittyy Han Solo -hahmon varhaisiin vuosiin. Han Soloa elokuvassa esittää Alden Ehrenreich. Muissa osissa nähdään Joonas Suotamon lisäksi Emilia Clarke, Woody Harrelson, Daniel Glover ja Paul Bettany. Elokuvan on ohjannut Ron Howard. Solo-elokuvan maailmanensi-ilta on keskiviikko 23. toukokuuta. 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic