Uutiset

Clinton ja Trump iskevät jo toisiaan vastaan

Kun taas yksi ”supertiistai” on takana, on Yhdysvaltain presidentinvaalien asetelma entistä selvempi.

Viiden itärannikon osavaltion esivaalin jälkeen Hillary Clintonin ja Donald Trumpin etumatka kilpailijoihin on niin suuri, että vain ihme suistaa heidän nimensä marraskuun vaalien äänestyslipusta.

Demokraattien puolella ei ole enää paljon jännitettävää. Bernie Sanders voitti viidestä osavaltiosta yhden (Rhode Island), mutta vaalimatematiikka ei enää mahdollista hänen nousuaan puolueen ehdokkaaksi.

Sanders jatkaa kuitenkin esivaalirumban loppuun saakka, sillä hänen tukijoukoiltaan eivät rahat lopu kesken. Sandersin tavoitteena on kääntää puolueen kurssia vasemmalle, eurooppalaisen tulonjakopolitiikan suuntaan.

Republikaanien puolella on vielä pienen pieni mahdollisuus, että lopullinen ehdokasvalinta tapahtuu vasta heinäkuun puoluekokouksen äänestyksissä.

Trumpin lisäksi kisassa vielä mukana olevat Ted Cruz ja John Kasich sopivat viime viikolla Trumpin vastaisesta liittoutumasta. Cruz ja Kasich jakoivat tulevan viikon esivaalit niin, että Cruz keskittyy vain Indianaan, Kasich puolestaan Oregoniin ja New Mexicoon.

Ennuste ei ole kovin hyvä Cruzille ja Kasichille, vaikka seuraavat esivaalit järjestetään lännessä, missä konservatiivinen äänestäjäkunta voi kavahtaa Trumpin populistisia puheita. Ratkaisevaa kuitenkin on, että Trumpilla on vauhti päällä ja voittajan virne kasvoillaan.

Trump on kuitenkin sen verran vaikea pala monille republikaaniaktivisteille, että taistelu jatkuu varmasti niin pitkään, että kiinteistömiljardöörillä on ehdoton enemmistö puoluekokousedustajista. Voi olla, että siinä tilanteessa ollaan vasta Kalifornian esivaalin (7.6.) jälkeen.

Esivaalitaisto siis jatkuu, mutta Hillary Clinton ja Donald Trump kääntävät jo tykistöään toisiaan vastaan.

Trump sanoi tiistain tulosten selvittyä, ettei Hillary Clintonilla ole aavistustakaan, miten luodaan työpaikkoja. Hän veti myös naiskortin esiin väittämällä, ettei Clinton saisi viittä prosenttia enempää äänistä, jos olisi mies.

Clinton vastasi, että jos naisten sairausvakuutuksen, vanhempainvapaan ja palkkatasa-arvon vaatiminen on naiskortilla pelaamista, hän on valmis allekirjoittamaan väitteen.

Trumpin kampanjatoimisto vihjaisi jokin aika sitten, että ehdokkaan imago muuttuu presidentillisemmäksi. Viikon takaisen New Yorkin esivaalin aikaan näyttikin siltä, että Trumpin puheisiin olisi tullut maltillinen sävy.

Kovin pitkään ei uusi nahka kuitenkaan Trumpin yllä pysynyt. New Yorkin tulosten selvittyä hän nimitteli Ted Cruzia ”valehtelija-Tediksi” ja nauroi John Kasichin tavalle syödä pizzaa veitsellä ja haarukalla.

Trump itse sanoi tiistaina, että ”lukemattomat ihmiset ovat sanoneet minulle: älä muutu, älä muutu”.

Ilmeistä on, että osa Trumpin vetovoimaa on siinä, ettei hän suuremmin suodata sitä mitä suustaan päästään.

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti