Uutiset

CNN: Yhdysvallat valmistelee uutta aseapupakettia Ukrainalle – Zelenskyi korosti jälleen länsimaisen aseavun merkitystä

Venäjän iskut Itä-Ukrainan Donbassin alueella ovat lisääntyneet, mutta Ukrainan joukot ovat saaneet torjuttua useita Venäjän etenemisyrityksiä, arvioi Britannian sotilastiedustelu.
Yhdysvallat valmistelee uutta 800 miljoonan dollarin arvoista aseapupakettia Ukrainalle. Kuvassa Ajoesteitä rakennettuna metallista Maidanin aukiolla Kiovassa. Lehtikuva/Jussi Nukari

Yhdysvallat valmistelee uutta 800 miljoonan dollarin arvoista aseapupakettia Ukrainalle, kertovat useat virkamieslähteet uutiskanava CNN:lle. Paketin hyväksymisen tarkemmasta aikataulusta ei lähteiden mukaan ole vielä tietoa.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden myönsi tiistaina toimittajille, että maa aikoo lähettää lisää tykistökalustoa Ukrainaan.

Ukrainaan on jo saapunut Yhdysvaltain viime viikolla lupaamaa raskaampaa sotakalustoa aiemmasta 800 miljoonan dollarin arvoisesta aseapupaketista. Pakettiin kuului muun muassa helikoptereita, panssaroituja miehistönkuljetusajoneuvoja sekä kenttätykkejä.

Bidenin hallinto on antanut Ukrainalle puolustustukea ennen suunniteltua uutta pakettia yhteensä yli 3,2 miljardin dollarin edestä.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi korosti jälleen länsimaisen aseavun merkitystä Ukrainan puolustukselle tiistai-iltana julkaistussa puheessaan. Zelenskyin mukaan Ukrainan kumppanimailla on moraalinen velvollisuus antaa Ukrainalle vuosikausia varastoissa maannutta kalustoa.

–  Jos saisimme nyt kumppaneidemme tuleviksi viikoksi suunnittelemaa apua, se pelastaisi tuhansia ihmishenkiä. Toivon, että kumppanimme ovat tietoisia tästä ja ymmärtävät, että jokaisella päivällä on merkitystä, Zelenskyi kertoi puheessa.

Pentagon: Ukrainalle on toimitettu hävittäjiä ja varaosia

Yhdysvaltojen puolustusministeriö ilmoitti, että Ukrainalle on toimitettu hävittäjiä ja lentokoneen varaosia maan ilmavoimien auttamiseksi.

Puolustusministeriön tiedottaja John Kirby ei kertonut, kuinka monesta koneesta on kysymys, minkä tyyppisiä ne ovat tai mistä ne ovat peräisin.

Hän totesi, että Ukrainalla on nyt käytössään enemmän hävittäjiä kuin mitä sillä oli kaksi viikkoa sitten ja antoi ymmärtää, että lähetetyt koneet ovat venäläisvalmisteisia.

–  Muut maat, joilla on kokemusta tämänkaltaisista lentokoneista, ovat voineet auttaa heitä saamaan lisää koneita lentokuntoon, Kirby sanoi.

Ukraina on jo viikkojen ajan pyytänyt auttajiaan lähettämään sotakoneita. Ukraina on erityisesti pyytänyt venäläisvalmisteisia Mig-29 -koneita, jotka ovat maan lentäjille tuttuja. Kyseisiä koneita on ollut joissakin Itä-Euroopan maissa, kuten Puolassa.

Yhdysvallat on Kirbyn mukaan auttanut varaosien kuljettamisessa, mutta ei toimittanut kokonaisia koneita.

Puolan Mig-koneiden vieminen Ukrainaan oli esillä maaliskuussa. Yhdysvallat asettui tuolloin vastahankaan, koska epäili, että Venäjä näkisi sen merkkinä Naton sekaantumisesta sotaan.

Britannian tiedustelutiedot: Venäjän etenemiseen vaikuttavat edelleen ympäristölliset, logistiset ja tekniset haasteet

Venäjän joukkojen etenemiseen vaikuttavat edelleen ympäristölliset, logistiset ja tekniset haasteet sekä erittäin motivoituneet Ukrainan joukot, arvioi Britannian sotilastiedustelu tiistai-iltaisessa Ukraina-katsauksessaan.

Juttu jatkuu twiitin jälkeen.


Brittitiedustelun mukaan Venäjän jatkuvaa epäonnistumista tavoitteidensa saavuttamisessa kuvastaa kyvyttömyys päihittää Mariupolin kaupungin ukrainalaisvastarintaa.

Venäjän iskut Itä-Ukrainan Donbassin alueella ovat lisääntyneet, mutta brittien mukaan Ukrainan joukot ovat saaneet torjuttua useita Venäjän etenemisyrityksiä.

Myös Ukrainan presidentti Zelenskyin mukaan venäläisjoukkojen iskut Itä-Ukrainassa ovat lisääntyneet.

–  Tilanne Mariupolissa on pysynyt ennallaan: äärimmäisen vakavana. Venäjä estää kaikki yritykset järjestää humanitaarisia käytäviä ja kansalaistemme pelastamista, Zelenskyi sanoi.

Tästä pääset lukemaan kaikki Hämeen Sanomien Ukraina-jutut.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic