Uutiset

Cohen tunnusti lahjussyytteet

Presidentti Donald Trumpin asianajaja on myöntänyt maksaneensa hiljaiseksi kaksi naista.
Presidentti Donald Trump on jälleen kohun keskiössä.

Kohu Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ympärillä ei näytä laantuvan. Viimeisin käänne liittyy Trumpin entiseen asianajajaan Michael Coheniin, joka tunnusti tiistaina osallisuutensa useisiin syytteisiin, jotka kytkeytyvät Trumpiin ja hänen maksamiinsa lahjuksiin seksiskandaalin välttämiseksi.

Tiistaina pidettiin myös toinen oikeudenkäynti, jossa Trumpin entinen kampanjapäällikkö Paul Manafort todettiin syylliseksi useisiin petoksiin. Kampanjapäällikön tuomio liittyy Venäjän väitettyyn sekaantumiseen USA:n presidentinvaaleihin.

Voivatko nyt julki tulleet syytökset vaikuttaa Trumpin asemaan?

– Ei voi tietää, mutta todennäköisesti ei kauheasti. Tosin kaikki riippuu siitä, mitkä ovat jatkoreaktiot, toteaa Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak.

Jotta republikaanit todella reagoisivat ja asettuisivat Trumpia vastaan, tarvittaisiin pitäviä todisteita siitä, että Trump ja hänen entiset alaisensa ovat sotkeutuneet asioihin, jotka vaikuttavat maan etuun. Henkilökohtaiset veropetokset tai muut talousrikokset eivät yksinään riitä.

– Sillä mitä media tai demokraatit tai demokraatteja tukevat henkilöt aiheesta analyyttisesti kirjoittavat, ei yksinkertaisesti ole vaikutusta Trumpin kannalta, Salonius-Pasternak toteaa.

Trumpia ovat presidenttikauden alusta saakka varjostaneet syytökset Venäjä-kytköksistä ja vaalitulosten manipuloimisesta puhumattakaan kohuista hänen henkilökohtaisessa elämässään. Trump itse on kuitannut Venäjä-salaliiton kutsumalla asiaa selvittävän tutkinnanjohtaja Robert Muellerin työtä ”noitavainoksi”.

BBC:n mukaan Trumpin ex-asianajaja Cohen kuitenkin totesi tiistain tunnustuksensa yhteydessä, että siitä on varmasti ”suurta hyötyä” myös Muellerille.

Cohen kertoi oikeudelle, että hän maksoi Trumpin käskystä hiljaiseksi kaksi naista, jotka väittävät harrastaneensa seksiä Trumpin kanssa. Maksut tapahtuivat ennen vuoden 2016 presidentinvaaleja ja niiden oli ”tarkoitus vaikuttaa vaaleihin ehdokkaan hyväksi”.

Cohenin asianajaja piti selvänä, että Cohenin rikokset osoittavat myös Trumpin syyllisyyden.

– Se riittävätkö syytteet juridisesti, on yksi asia. Toinen asia on, kuinka republikaanipuolueen johto ja kongressissa toimivat senaattorit ja edustajat näkevät syytökset. Kynnys nostaa oma ehdokas virkasyytteeseen on aika korkea, koska se hajottaisi puolueen rivejä entisestään, Salonius-Pasternak sanoo.

Trump ja Venäjä voivat kiistää syytteet, mutta entisen asianajan Michael Cohenin tuore tunnustus sekä entisen kampanjapäällikön tuomio asettavat ne väistämättä uuteen valoon.

Ilmi tulleet paljastukset saattavat vähentää äänestysaktiivisuutta ja sitä kautta kasvattaa republikaanien riskiä hävitä marraskuussa pidettävät välivaalit.

Demokraattien voitto välivaaleissa saattaisi muuttaa tilanteen Trumpin kannalta epäedulliseksi, mikäli demokraatit saisivat enemmistön sekä ylä- että alahuoneessa.

Salonius-Pasternakin mukaan demokraattien pitäisi myös ottaa suuri poliittinen riski, mikäli he aikoisivat syrjäyttää Trumpin Valkoisesta talosta.

Monien oikeusoppineiden mukaan istuvaa presidenttiä ei voi syyttää rikoksesta. Perustuslaki sallii kuitenkin sen, että kongressi voi nostaa Trumpia vastaan virkasyytteen, jonka nojalla presidentti voidaan poistaa virastaan merkittävien rikosten ja rikkomusten nojalla.

Jotta näin kävisi, demokraattien pitäisi ottaa suuri poliittinen riski, sillä he eivät voi varmuudella tietää, millä perusteella äänestäjät äänestävät heitä.

Osa pitää Trumpin syrjäyttämistä hyvänä asiana, osa taas näkee presidentin viran kaikesta huolimatta merkittävänä edustuksellisena tehtävänä, jonka maineen virkasyyte voisi tahria.

Yhtäkään presidenttiä ei ole koskaan erotettu virkasyytteen vuoksi koko USA:n historiassa.

– Matka välivaaleista kahden vuoden päästä pidettäviin presidentinvaaleihin on lyhyt. Jos demokraattien mahdollinen virkasyyte menee metsään, he saattavat menettää äänestäjiä, Salonius-Pasternak sanoo.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti