Uutiset

Cruz ja Kasich liittoutuivat Trumpia vastaan – mutta riittääkö se?

Reuters, LM

Senaattori

Ted Cruz

ja kuvernööri

John Kasich

liittoutuivat sunnuntaina

Donald Trumpia

vastaan Yhdysvaltain republikaanien presidenttiehdokaskisassa.

Cruzin kampanja aikoo nyt keskittyä kampanjoimaan Indianassa ja antaa näin Kasichille paremmat mahdollisuudet Oregonissa ja New Mexicossa. Ohion kuvernöörinä toimivan Kasichin ennakoidaan pärjäävän hyvin näissä kahdessa osavaltiossa.

Indianan esivaali on toukokuun 3. päivä, Oregonin toukokuun 17. päivä ja New Mexicon kesäkuun 7. päivä.

Trump on tähän mennessä voittanut suurimman osan esivaaleista, mutta hänellä on edelleen vaikeuksia kerätä kasaan 1 237 puoluekokousedustajaa, jotka vaaditaan ehdokasnimitykseen. Uutistoimisto AP:n laskelmien mukaan Trumpilla on nyt 845 puoluekokousedustajaa.

Cruzin ja Kasichin kampanjoissa lasketaan, että yhteistyö voi vaikeuttaa Trumpin yrityksiä kerätä lisää puoluekokousedustajia. Näin päätös ehdokkaasta jäisi puoluekokoukseen.

Ehdokkaat voittavat esivaaleissa taakseen puoluekokousedustajia. Virallisesti ehdokas nimitetään republikaanien kansallisessa puoluekokouksessa Ohion Clevelandissa alkaen 18. heinäkuuta.

Puoluekokouksessa äänestetään voittajasta. Jos yksikään ehdokas ei saa tarvittavaa äänimäärää ensimmäisellä kierroksella, tulevilla kierroksilla monet ehdokkaille nimetyt puoluekokousedustajat eli delegaatit vapautetaan, ja he saavat vaihtaa tukemaansa ehdokasta.

– Tavoitteenamme on avoin puoluekokous Clevelandissa, jossa esiin nousee itsevarma, puolueen yhdistämiseen kykenevä, marraskuussa voittoon pystyvä ehdokas, Kasichin päästrategisti

John Weaver

sanoi lausunnossaan.

Varsinainen presidentinvaali järjestetään marraskuun 8. päivä.

Trumpin vastustajat argumentoivat, että naisia, latinoja ja monia muita ryhmiä loukannut miljardööri ei pysty voittamaan varsinaista presidentinvaalia.

Monet Trumpin vastustavat republikaanien strategit ovat ehdottaneet vastaavaa sopimustaktiikkaa jo viikkoja. Epäselvää on, riittääkö uusi ja harvinainen sopimus toteuttamaan Cruzin ja Kasichin tavoitteet.

New York Times

huomauttaa, että Cruz on aiemmin kampanjoinut Kasichia vastaan ja sanonut hänen pilaavan kisan. Cruzin avustajat ovat myös avoimesti kyselleet, käyttääkö Kasich koesiintymisenä mahdollista Trumpin varapresidenttinimitystä varten.

Jäljellä olevan esivaalikauden suurin palkinto on Kalifornia, jossa jaetaan 7. kesäkuuta 172 delegaattia.

Siellä sekä Cruz että Kasich aikovat kampanjoida täydellä teholla.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti