HYÖTYJUTUT Uutiset

Dan Brown hurmasi yleisön pullavitseillä, mutta puhui myös vakavia: ”Selviytyykö jumala tieteestä?

Kun valot himmenevät lauantai-iltapäivänä Helsingin messukeskuksen salissa numero 101, kaikki tietävät, että suuri hetki on käsillä. Sinisillä valoilla koristellulle lavalle on tuota pikaa ilmestymässä jännityskirjallisuuden maailmantähti, yhdysvaltalainen Dan Brown.

Merkkivierasta on odotettu messukeskuksessa aamusta lähtien. Moni on kärkkynyt toiveikkaana peruutuspaikkoja, ja VIP-passin lunastamaan onnistuneet 1 300 fania kiiruhtivat hyvissä ajoin varaamaan paikkansa salista.

Heidän joukossaan on myös Brownin suureksi ihailijaksi tunnustautuva vaasalainen Camilla Wahlberg, joka oli ottanut mukaansa kirjailijan uusimman, lokakuun alussa julkaistun Alku-teoksen.

-Toivon, että saisin kopiooni tänään signeerauksen, Wahlberg selvittää.

Helsinkiläinen Marika Hahtokari puolestaan kertoo varanneensa paikan esiintymiseen heti, kun sai tiedon Brownin Suomen-visiitistä sähköpostitse. Kyseessä on hänen lempikirjailijansa, ja tämän näkeminen livenä merkitseekin Hahtokarille todella paljon.

-Ihan tosi hurja juttu. On vähän perhosia vatsassa.

Sokerinmurusia Brownin paidalla

Tasan kello 14 odotettu show alkaa. Kun kirjailija astelee lavalle, hän saa oitis yleisön sympatiat puolelleen kehumalla suomalaista ruokakulttuuria.

-Kun kävelimme tänne takaovesta keittiön ohi, kysyin, että mikä on tämä mahtava tuoksu. Näin opin sanan ”korvapuusti”, Brown kertoo.

Hän paljastaa myös päässeensä maistamaan kyseistä herkkua saman tien. Sen vuoksi olen itse asiassa nyt hieman myöhässä, koska minun piti jäädä putsaamaan paitaa sokerimuruista, Brown vitsailee.

Leppoisa tunnelma jatkuu seuraavan puolituntisen aikana Brownin kuljettaessa kuulijoita lapsuusmuistojensa kautta kirjojensa keskeisiin teemoihin. Hän kertoo varttuneensa perheessä, jossa isä oli matemaatikko ja äiti harras kristitty.

Nuori kirjailijanalku joutui usein kulkemaan kouluun autolla, jonka rekisterikilvissä luki sana ”kyrie”, vapaasti suomennettuna ”jumala”. Isää puolestaan joutui nolostelemaan ravintolareissuilla, kun tämä laskeskeli, minkälaisten pitsansiivujen ostaminen tulisi kannattavimmaksi.

-Voitte kuvitella, mitä se teki sosiaaliselle elämälleni, Brown vitsailee.

Leppoisan huulenheiton lisäksi Brown tarjoili messukävijöille kuitenkin myös painavampaa pureksittavaa. Pitkälti lapsuutensa ansiosta hän on nykyisin niin kiinnostunut elämän suurista kysymyksistä.

Mitä tapahtuu, jos tiede onnistuu joskus ratkaisemaan keskeiset eksistentiaaliset pulmat? Entä jos jossakin laboratoriossa kyetään tulevaisuudessa luomaan uutta elämää?

-Selviytyykö jumala tieteestä? kirjailija kysyi ja johdatteli kuulijat uusimman romaaninsa tematiikkaan.

Miksi yksi kaunis fiksu nainen?

Esiintymisen lopuksi kourallisella messukävijöitä oli tilaisuus esittää oma kysymyksensä Brownille. Kirjailija pääsi selvittämään muun muassa sitä, mistä hän saa inspiraation teoksiinsa, onko moraali yhteydessä uskontoon ja miksi hänen kirjoissaan on aina mukana yksi kaunis ja fiksu nainen.

Onnekkaiden kysyjien joukossa oli myös Karjaalta kotoisin oleva Karin Westerlund, joka pääsi tiedustelemaan Brownilta, miten hän rakentaa kirjojensa monimutkaiset pahishahmot. Tilaisuuden jälkeen nuori fani oli kuulemaansa oikein tyytyväinen.

-Minun mielestäni hän oli todella hauska. Jotkut ihmiset ovat paljon tylsempiä, kun heidät tapaa kasvotusten. En ollut odottanut, että hän olisi niin täynnä huumoria, Westerlund sanoo.

Dan Brown

syntyi vuonna 1964 New Hampshiressä
ehti työskennellä ennen kirjailijaksi ryhtymistään opettajana ja koetella taitojaan myös laulaja-lauluntekijänä neljän levyn verran
läpimurtoteosta Da Vinci-koodi on käännetty yli 50 kielelle, ja yhteensä Brownin kirjoja on myyty yli 200 miljoonaa kappaletta.
teoksissa kierrellään suurkaupunkien maineikkaissa rakennuksissa ratkomassa uskonnon, tieteen ja taiteen mysteereitä
sankarina seikkailee symbologian professori Robert Langdon, joka tunnetaan ahtaanpaikan kammostaan, poikkeuksellisesta muististaan ja Mikki Hiiri -kellostaan
kriitikot ovat kiitelleet Brownia taitavaksi juonen kehittelijäksi, mutta kritisoineet hänen kömpelöä kieltään ja historiaa koskevia virheitään
viettää kurinalaista elämää: herää aamuisin kello neljältä ja aloittaa päivän mustikka-pinaatti-banaani-smoothiella. keskeyttää kirjoittamisen kerran tunnissa tehdäkseen lihaskunto-harjoituksia.
kirjoittanut vaimonsa Blythe Newlonin kanssa myös kaksi huumorikirjaa

Lähteinä mm.: NY Times, WSOY ja Brownin kotisivut

Asiasanat

Fingerpori

comic