Uutiset

Danske Bank: "Päätöksemme sulkea toiminta Venäjällä ja Baltian maissa ei vaikuta ollenkaan Suomen henkilöasiakkaisiin, vaikutuspiirissä muutamia satoja yrityksiä"

Osakesäästäjien keskusliiton puheenjohtaja Timo Rothovius uskoo, että suurin asiakaskato Danske Bankissa on jo käynyt.
Danske Bank vakuuttaa, että heidän päätöksellään sulkea toiminta Venäjältä ja Baltian maista ei ole mitään vaikutusta henkilöasiakkaisiin, toimintoihin tai työntekijöihin Suomessa. Kuva: VALDA KALNINA

Danske Bank kertoi tiistai-illalla sähköpostitse Lännen Medialle, että pankin päätös sulkea toimintansa Venäjällä ja Baltian maissa ei vaikuta ollenkaan pankin henkilöasiakkaisiin, toimintoihin tai työntekijöihin Suomessa.

– Sillä saattaa olla vaikutusta joihinkin yritysasiakkaihimme, joilla on toimintaa noilla alueilla. Pyrimme kaikin keinoin varmistamaan, että yritysasiakkaamme eivät kärsi muutosvaiheen aikana. Päätöksen vaikutuspiirissä on muutamia satoja yrityksiä.

Reuters kertoi aiemmin tiistaina, että Viron finanssivalvonta kielsi Danske Bankilta toiminnan maassaan. Pankilla on kahdeksan kuukautta aikaa lopettaa toimintansa Virossa.

Finanssivalvonnan päätös liittyy viime syksynä Virossa paljastuneeseen mittavaan rahanpesuskandaaliin.

Osakesäästäjien keskusliiton puheenjohtaja sekä laskentatoimen ja rahoituksen professori Timo Rothovius Vaasan yliopistosta arvioi Danske Bankin toiminnan jatkuvan Suomessa ennallaan.

– Voi olla jopa päinvastoin: pankki on nyt entistä kiinnostuneempi Suomen markkinoista.

Asiakkaat ovat selvästi karttaneet Danske Bankia

Danske Bankin Viron-yhtiön arvioidaan vuosina 2007–2015 käsitelleen noin 200 miljardia euron edestä maksuja, joista osa tuli Venäjältä. Yhtiön toimintaa tutkitaan Viron lisäksi Tanskassa, Britanniassa ja Yhdysvalloissa.

Rothoviuksen mukaan rahanpesuskandaali on saanut isojakin asiakkaita lähtemään Danske Bankista.

– On selvästi näkynyt, että jotkut asiakkaat ovat karttaneet pankkia niin Suomessa kuin Pohjoismaissa. Jos asiakkaat lähtevät, pankin liikevaihto ja voitot pienenevät.

Viime syksyn jälkeen pöly on alkanut kuitenkin laskeutua. Ne, jotka ovat halunneet lähteä pankista, ovat sen jo tehneet.

– En usko, että tämä enää kovin pitkälle tulevaisuuteen vaikuttaa. Onhan muillakin pankeilla ollut kaikenlaisia sotkuja, ei Danske Bank ainut ole, Rothovius toteaa.

Hän uskoo, että pankin toiminta on muuttunut skandaalin jälkeen ja yhtiö on käynyt entistä tarkemmin asiakkaitaan läpi sekä Suomessa että muualla.

– Eikä pelkästään Danske Bank. Pankit ovat tällä hetkellä paljon tarkempia rahasiirroista kuin viisi vuotta sitten. Siinä on ollut ihan selkeä linjamuutos.

Suomen Finanssivalvontaa virolaisten toimenpiteet yllättivät

Danske Bankin on suostuttava Viron finanssivalvonnan vaatimuksiin tai sen on maksettava sakkorangaistus, joka voi Viron lain mukaan kohota jopa kymmeneen prosenttiin pankin liikevaihdosta.

Finanssivalvonnan mukaan virolaisasiakkaiden on saatava talletuksensa takaisin siirtymäajan sisällä, mutta heitä ei voi pakottaa maksamaan velkojaan pois sen aikana. Jäljelle jäävät velat tulee siirtää esimerkiksi toisten pankkien hoidettaviksi.

Suomen Finanssivalvontaa virolaiskollegoiden järeät toimenpiteet yllättivät.

– Viron valvojan toimenpiteet ovat hyvin poikkeuksellisia. Samoin ne toimenpiteet, johon Danske Bank on päätynyt, kommentoi Finanssivalvonnan toimistopäällikkö Markku Koponen
Talouselämän haastattelussa.

Koposen mukaan ne todistavat, että Danske Bankin Viron yksikön sisäisessä valvonnassa ja rahanpesun estämisessä on ollut vakavia puutteita.

Uusimmat

Fingerpori

comic