Uutiset

Demarit tahtovat hallitukseen keskustan ilman Sipilää

Iltalehden ja Uuden Suomen kysely: suurin osa demarivaikuttajista ottaisi keskustan hallituksen – yhdellä ehdolla.
Sanna Marin otti selfien opintotukimielenosoituksessa Helsingissä vuonna 2016. Tämän vuoden tammikuussa sdp:n 1. varapuheenjohtaja sanoi pitävänsä vasemmistoliittoa ja vihreitä puolueen luontaisimpina hallituskumppaneina. Kuva: Joel Maisalmi

Demarivaikuttajista 72 prosenttia ottaisi hallituskumppaniksi mieluummin keskustan kuin kokoomuksen. Jopa 82 prosenttia heistä pitää keskustan arvopohjaa sdp:lle läheisempänä kuin kokoomuksen.

Näkemykset käyvät ilmi Iltalehden ja Uuden Suomen kyselystä. Siihen vastasi sata sdp:n kansanedustajaa sekä puoluehallituksen, puoluevaltuuston ja piirihallitusten jäsentä.

Yksi kynnyskysymys nousee vastauksissa kuitenkin esille. Monen demarivaikuttajan mielestä keskustajohtaja ja pääministeri Juha Sipilä on ajanut puolueen liian oikealle ja kokoomuksen kylkeen.

Siksi useat vastaajat toivovat puolueen palaavan perinteisen ideologiansa pariin ja vanhan kunnon punamultayhteistyön tielle. He tahtovat keskustan ilman sen puheenjohtajaa – eli kuin kinkkupizzan ilman kinkkua.

Aikaisemmissa vaalipuheissa ja nyt myös uudessa kyselyssä demarivaikuttajat ovat todenneet kaikkein mieluisimmiksi ja luontevimmiksi hallituskumppaneiksi vasemmistoliiton (95 %) ja vihreät (85 %) sekä rkp:n (53 %). Sen sijaan perussuomalaiset ottaisi hallitukseen vain 9 prosenttia vastaajista.

Kysely lähetettiin 202 demarivaikuttajalle. Vastaajat olivat kansanedustajia sekä puolueen luottamuselinten jäseniä. Vastauksia kertyi 100. Iltalehden ja Uuden Suomen mukaan tuloksia voi pitää vahvasti suuntaa antavina.

Aineisto kerättiin 19.-25. helmikuuta.

Uusimmat

Fingerpori

comic