Uutiset

Demokraatit haluavat asettaa Trumpin virkarikossyytteeseen kansannousuun yllyttämisestä – syylliseksi toteaminen estäisi presidenttiyden tulevaisuudessa

Presidentti Donald Trump saa kautensa päätteeksi vastata myös virkarikossyytteeseen, jossa käsitellään hänen osallisuutensa kongressiin tunkeutumisesta. Jos Trump todetaan syylliseksi, hänet voidaan estää enää koskaan ottamasta vastaan liittovaltion tehtävää, kuten presidenttiyttä.
Varapresidentti Mike Pence ja presidentti Donald Trump kaksi päivää ennen väkijoukon hyökkäystä kongressiin. Trump usutti joukon estämään Penceä hyväksymästä Bidenia presidentiksi. Kuva: epa08931300
Varapresidentti Mike Pence ja presidentti Donald Trump kaksi päivää ennen väkijoukon hyökkäystä kongressiin. Trump usutti joukon estämään Penceä hyväksymästä Bidenia presidentiksi. Kuva: epa08931300

Yhdysvaltain kongressin edustajainhuoneen demokraatit aikovat asettaa presidentti Donald Trumpin virkarikossyytteeseen.

Demokraatit syyttävät Trumpia kansannousuun yllyttämisestä.

Syytteen mukaan perustuslaki kieltää kenenkään, joka on ollut osallisena kansannousussa tai kapinassa Yhdysvaltoja vastaan hoitavan mitään julkista virkaa Yhdysvalloissa.

Jos Trump todetaan virkarikossyytteen mukaisesti syylliseksi kansannousuun yllyttämiseen, hänet voidaan estää enää koskaan pyrkimästä presidentiksi.

Virkarikossyytteen mukaan Trump on yllyttänyt väkivaltaan Yhdysvaltain hallintoa vastaan.

Näin virkarikossyyte kuvaili Trumpin toimia

Syytteen mukaan Trump aloitti kansannousun valmistelun jo kuukausia ennen väittämällä vaalien tulosta vilpilliseksi.

Loppiaisena 6. tammikuuta hän jatkoi väitteitä vaalivilpistä puhuessaan Washingtoniin saapuneille mielenosoittajille.

Hän sanoi muun muassa: ”Jos ette taistele kuin pirut, teillä ei ole enää maata jäljellä”.

Virkarikossyytteen mukaan Trumpin puheet johtivat siihen, että väkijoukko valtasi ja terrorisoi kongressia, mikä johti kuolonuhreihin.

Syytteen mukaan Trump on vaarantanut Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden ja demokratian. Häntä on jatkossakin pidettävä uhkana kansalliselle turvallisuudelle.

Syytteen läpimeno vaatii senaatin tuen

Demokraattienemmistöinen edustajainhuone äänestää virkarikossyytteestä keskiviikkona, jonka jälkeen käsittely siirtyy senaattiin.

Jotta presidentti Donald Trumpin virkarikossyyte onnistuisi, senaatissa kahden kolmasosan on äänestettävä sen puolesta. Syyte ehtii senaattiin aikaisintaan 19. tammikuuta, kun Trumpin kautta on päivä jäljellä. Motiivina ei olekaan Trumpin aikainen viraltapano, vaan vuoden 2024 ehdokkuuden estäminen.

Vaikka virkarikossyytteen loppuun käsittely jäisi tulevalle demokraattienemmistöiselle senaatille, demokraateilla ei ole vaadittavaa kahden kolmanneksen enemmistöä.

Syytteen tueksi on saatava useita senaatin republikaaneja, jotta se voi onnistua.

Virkarikossyyte on Trumpille kauden toinen. Edellinen syyte Ukrainan painostuksesta hylättiin. Trump on ensimmäinen presidentti maan historiassa, jota syytetään kahdesti, jos edustajainhuone hyväksyy syytteen.

25. lisäys käsittelyyn

Demokraatit yrittävät myös saada varapresidentti Mike Pencen ottamaan käyttöön perustuslain 25. lisäyksen, jolla hallitus toteaisi Trumpin kyvyttömäksi presidentin tehtävään ja Pence ottaisi välittömästi vallan.

Edustajainhuone äänestää vaatimuksesta tiistaina, jonka jälkeen Pencellä on 24 tuntia aikaa vastata, ottaako hän 25. lisäyksen käyttöön. Pence ei ole toistaiseksi kertonut aikomuksistaan.

Uusimmat

Fingerpori

comic