Uutiset

Demokraatit kaappaamassa vallan edustajainhuoneessa – Yhdysvaltain kongressivaalien ääntenlaskenta vielä kesken

Peräti 33 miljoonaa yhdysvaltalaista äänesti kongressivaaleissa ennakkoon. Viimeiset varsinaisen vaalipäivän äänestyspaikat sulkeutuivat aamukuudelta Suomen aikaa.

Yhdysvalloissa on äänestetty viime yönä Suomen aikaa kongressin välivaaleissa, presidentti Donald Trumpin virkakauden saavutettua puolenvälin.

Vaalituloksen odotetaan valmistuvan keskiviikkona aikaisintaan aamukahdeksalta Suomen aikaa. Lopulliset tulokset valmistunevat kuitenkin vasta kymmenen pintaan.

Vaaleissa valitaan kaikkiaan 435 edustajaa kongressin alahuoneeseen, eli edustajainhuoneeseen. Enemmistöön tarvitaan vähintään 218 edustajanpaikkaa.

Uutiskanava CNN:n ennusteen mukaan demokraatit ovat saamassa enemmistön edustajainhuoneeseen. Äänten laskenta on kuitenkin kesken vielä useissa länsirannikon osavaltioissa.

Vallan siirtyminen republikaaneilta demokraateille hankaloittaisi Trumpin asemaa, sillä edustajainhuoneella on valta hidastaa tai jopa estää kokonaan republikaanipresidentille tärkeiden uudistusten ja lakimuutosten eteenpäinmenoa.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola kommentoi kongressin voimasuhteiden muuttumista Ylen uutislähetyksessä sanoen, että vaalitulos näyttäytyy vastareaktiona presidentti Trumpin ajalle.

– Kongressissa ei ole enää värisuoraa, ja se tietää jossain määrin ongelmia presidentille. Edustajainhuoneella on esimerkiksi merkittävää budjettivaltaa ja se tekee esitykset varojen käytöstä. Demokraatit myös puhuvat ennemmin terveydenhuollosta kuin maahanmuutosta, jotka nousivat molemmat näissä vaaleissa keskeisiksi teemoiksi.

Edustajainhuoneella on lisäksi oikeus aloittaa tutkinnat presidentin mahdollisista väärinkäytöksistä.

– En kuitenkaan usko, että edustajainhuone käynnistää kovin räikeitä tutkintamyllytyksiä, Aaltola toteaa.

Opposition havittelemaa ”sinistä tsunamia” ei kuitenkaan kongressivaaleissa nähty, sillä valta senaatissa säilyy republikaaneilla.

Yhdysvaltain välivaaleissa äänestettiin viime yönä senaatin vaihtuvista jäsenistä. Kolmannes, eli 35 ylähuoneen sadasta jäsenestä vaihtuu aina kahden vuoden välein.

Vaihtuvista senaattorinpaikoista yhdeksän on republikaaneilla ja peräti 26 demokraateilla. Jälkimmäisistä paikoista moni täytetään osavaltiossa, jossa presidentti Trumpilla on vankka kannatus.

Viime yönä Suomen aikaa äänestettiin myös kuvernöörit kaikkiaan 36 osavaltioon ja edustajat 87 osavaltiokamariin sekä useita tuhansia edustajia paikallistason valtuustoihin, tuomioistuimiin ja kouluvaltuustoihin.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti