Uutiset

Demokraatit onnistuivat saamaan liikkeelle nuoret, naiset, vähemmistöt – lähitulevaisuudessa siitä on puolueelle etua, mutta identiteettipolitiikka ei kanna pitemmälle

29-vuotias Alexandria Ocasio-Cortez on kautta aikojen nuorin edustajainhuoneeseen valittu nainen.

Yhdysvalloissa kongressin edustajainhuoneessa on vastedes enemmän naisia, nuoria ja vähemmistöjen edustajia, kun demokraatit nappasivat vallan aiemmin republikaanien hallitsemassa alahuoneessa.

Alahuoneeseen paikkansa varmistaneista naisista huomattava osa edustaa demokraattista puoluetta.

– Se kertoo samalla siitä, että vaaleissa oli ehdolla ennätysmäärä naisia ja eri vähemmistöihin kuuluvia. Demokraatit myös onnistuivat saamaan naispuoliset kannattajansa nyt vaaliuurnille paremmin kuin republikaanit, sanoo tutkijatohtori Henna-Riikka Pennanen Turun yliopiston alaisesta Pohjois-Amerikan tutkimuksen John Morton -keskuksesta.

Esimerkiksi New Yorkissa demokraatti Alexandria Ocasio-Cortez sai vaaleissa yli 100 000 ääntä. 29-vuotiaasta Ocasio-Cortezista on tulossa nuorin koskaan edustajainhuoneeseen valittu nainen.

Kahtiajakautunut kansakunta

Kaupungeissa asuvat hyvin koulutetut naiset sekä latinot ja afrikkalaisamerikkalaiset äänestävät yleensä demokraatteja.

Yhdysvaltain ja Ison-Britannian historian dosentin Markku Ruotsilan mukaan Yhdysvaltain voimakas kahtiajako näkyi välivaaleissa selvästi aiempia vaaleja voimakkaampana.

– Identiteettipolitiikka korostaa vähemmistöjen ja sukupuolten asiaa, ja se näkyy vielä joitakin vuosia demokraattien kannatuksessa. Pitemmällä tähtäimellä siitä voi kuitenkin tulla demokraateille ongelmia, koska Yhdysvalloissa asuvat etniset vähemmistöt ovat ryhmänä usein aika perinteisiä.

Yhdysvallat on jakaantunut useiden vuosikymmenien aikana kahteen toisilleen kaikessa vastakkaiseen blokkiin.

– Amerikkalaiset ovat jakaantuneet suorastaan kahteen eri kansakuntaan, joilla on täysin päinvastaiset käsitykset siitä millainen liittovaltio on ja millainen sen pitäisi olla, Ruotsila toteaa.

Poterot syvenevät

Kongressin jakaantuminen demokraattienemmistöiseen edustajainhuoneeseen ja republikaanivetoiseen senaattiin tietää ongelmia asioiden etenemisen kannalta.

– Se vähäinenkin ennakoitavuus, jota presidentin kauden puoliväliin mennessä on syntynyt, katoaa jälleen. Tasapainoa muutos ei ainakaan liittovaltioon tuo, Pennanen arvelee.

Ruotsila puolestaan epäilee päätöksenteon johtavan joko lamaantuneisuuteen tai suoranaiseen umpisolmuun. Yhdysvalloissa kun kaikki lakimuutokset vaativat sekä edustajainhuoneen että senaatin hyväksynnän.

– Presidentti Trump ehkä kykenisikin tekemään diilejä, mutta kompromisseista ei olisi demokraateille mitään etua.

– Epäilen, että edustajainhuone aloittaa tutkinnat presidentin liiketoimista ja yhteyksistä Venäjään, ja se tulee myrkyttämään yleistä keskustelua laajemminkin. Poterot syvenevät ja yksittäiset väkivallanteot saattavat lisääntyä, Markku Ruotsila sanoo.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti