Uutiset

Demokraatit vaativat koko Mueller-raporttia julki – "olen tuominnut oikeuden estämisestä murto-osalla näistä todisteista"

Yhdysvaltojen mediassa raportin tekstiä on yritetty tulkita rivien välistä.

Yhdysvalloissa demokraatit vaativat erikoissyyttäjä Robert Muellerin laatiman Venäjä-raportin julkaisemista kokonaan salaamattomana, kertoo BBC.

Oikeusministeri William Barr julkaisi raportin torstaina. Hän oli aiemmin julkaissut siitä vain itse laatimansa tiivistelmän.

Raportista kymmenisen prosenttia on salattu. Salatut kohdat liittyvät muun muassa käynnissä oleviin tutkintoihin.

Demokraatit ovat kiinnostuneita kohdista, joissa Mueller tutki, pyrkikö presidentti Donald Trump estämään hänen tutkintaansa Venäjän vaalivaikuttamisesta.

Raportin mukaan Trumpia tutkittiin 10 tapauksesta. Trump muun muassa vaati Muellerin erottamista, mihin hänen alaisensa eivät suostuneet.

Mueller päätti lopulta, ettei hän lopulta tee aineiston pohjalta esitystä suuntaan tai toiseen. Trumpin alkuvuonna virkaan nimittämä Barr, jolle raportti luovutettiin, tulkitsi asiaa niin, että syytettä tarvitse nostaa.

Spekulointi jatkuu mediassa

Raportti on herättänyt paljon keskustelua Yhdysvalloissa, ja sen sisältöä on tulkittu ahkerasti yhdysvaltalaisissa medioissa.

CNN:n lakiasioiden asiantuntijan Elie Honigin mukaan raportin todisteiden perusteella tapaus olisi ollut hyvin selvä, jos kyseessä olisi ollut ”kuka tahansa muu henkilö kuin Yhdysvaltojen presidentti”.

– Olen syyttänyt ja todennut syylliseksi oikeuden estämisestä murto-osalla näistä todisteista, entinen liittovaltion syyttäjä Elie Honig sanoi CNN:lle.

Politicon näkökulmakirjoituksessa toinen entinen liittovaltion syyttäjä Renato Mariotti tulkitsee, että Mueller olisi voinut nostaa syytteen ja todelta Trumpin syylliseksi, jos hänellä olisi ollut lupa siihen. Tähän tulokseen Mariotti tulee, koska raportti on hänen mukaansa niin yksityiskohtaisen tarkka.

Syy luvan puuttumiseen on ilmeinen.

– Oikeusministeriön käytännöt kieltävät istuvan presidentin syyttämisen, Mariotti kirjoittaa.

Uusimmat

Fingerpori

comic