Uutiset

Demokraattien presidenttiehdokkaat väittelyssä: Kamala Harris haastoi gallupkärjen Joe Bidenin

Väittelyä seurannut presidentti Donald Trump tviittasi: "Se kilpa loppui siihen!"
Journalistit seurasivat demokraattien presidenttiehdokkuutta tavoittelevien debatin toista iltaa miamilaisessa taidekeskuksessa torstai-iltana. Kuva: GIORGIO VIERA
Journalistit seurasivat demokraattien presidenttiehdokkuutta tavoittelevien debatin toista iltaa miamilaisessa taidekeskuksessa torstai-iltana. Kuva: GIORGIO VIERA

Yhdysvaltain demokraattien presidenttiehdokkuutta tavoitteleva Kamala Harris haastoi demokraattien suosikin Joe Bidenin torstain debatissa vaatien häntä tilille rasististen senaattorien kanssa tekemästään yhteistyöstä.

Rotuasiat olivat pinnalla väittelyssä, kun myös pormestari Pete Buttigeig South Bendistä Indianasta joutui vastaamaan kysymyksiin koskien rasismia kaupungin pääosin valkoisessa poliisikunnassa. Kaupungissa poliisi ampui hiljattain mustan miehen.

Harris on Jamaikalta tulleen mustan miehen ja intialaisen äidin tytär. Hän oli keskellä useaa kuumaa sananvaihtoa toisena iltana demokraattiehdokkaiden väittelyssä. Tavoitteena on nousta puolueen ehdokkaaksi haastamaan republikaanipresidentti Donald Trump marraskuun 2020 vaaleissa.

Harris sanoi rotukysymyksen olevan hänelle syvän henkilökohtainen. Hän katsoi suoraan Bideniin ja vaati tältä selitystä.

– En usko että olet rasisti, sanoi Harris, 54, joka on senaattori Kaliforniasta.

– Mutta uskon myös, että se on henkilökohtaista ja oli loukkaavaa kuulla sinun puhuvan kahden Yhdysvaltain senaattorin maineesta, he nousivat maineeseen ja uralle rotuerottelulla tässä maassa.

Biden: En ylistänyt rasisteja

Biden oli saanut vastaansa kovaa kritiikkiä viimeaikaisista kommenteistaan, joiden mukaan hän työskenteli rotuerottelua ajavien kanssa vuosikymmeniä sitten saadakseen asiat sujumaan senaatissa. Hän puolusti kansalaisoikeuksien kanssa tekemäänsä työtä.

– Minun asemaani on kuvattu väärin. En ylistänyt rasisteja, se ei ole totta, hän sanoi.

– Jos me haluamme käräjöidä tässä kampanjassa siitä, kuka kannattaa kansalaisoikeuksia ja teinkö niin vai en, olen valmis siihen.

Hän sanoi koko uransa perustuvan kansalaisoikeuksien ajamiseen. Hän sanoi ajavansa ei vain afroamerikkalaisten, vaan myös sukupuolivähemmistöjen oikeuksia.

Sanders: Trump on huijari

Biden ja toisena mielipidemittauksissa oleva Bernie Sanders käänsivät kritiikkinsä toistuvasti kohti Trumpia.

– Amerikkalaiset ymmärtävät että Trump on huijari, että Trump on patologinen valehtelija ja rasisti ja että hän valehteli amerikkalaisille kampanjansa aikana, Sanders sanoi.

Biden on entinen varapresidentti ja pyrkii Valkoiseen taloon kolmatta kertaa. Hän sanoi, että Trumpin veronleikkaukset rikkaille ja muu talouspolitiikka lisäävät taloudellista epätasa-arvoa Yhdysvalloissa.

Aasiaan G20-kokoukseen matkalla ollut presidentti Trump ei malttanut olla puuttumatta demokraattien väittelyyn.

Presidenttiehdokkaaksi pyrkivät olivat luvanneet, että maahan laittomasti päässeiden siirtolaisten terveyskulut maksetaan.

”Kaikki demokraatit juuri nostivat kätensä ylös antaakseen miljoonille laittomille muukalaisille rajattoman terveydenhuollon. Miten on sen laita, että Yhdysvaltain kansalaisista pidettäisiin ensin huolta!? Se kilpa loppui siihen, hän tviittasi.

 

Oikaisu 28.6.2019. Kamala Harrisin äiti on intialainen, ei intiaani.

Uusimmat

Fingerpori

comic