Uutiset

Diabeetikot eivät sittenkään pääse varusmiespalvelukseen – Selvitys: Riskit edelleen liian suuria

Puolustusministeri Antti Kaikkosen pyytämä selvitys ei käännä Puolustusvoimien kelkkaa, vaan lääketieteelliset perusteet pysyvät.
Uusikaan selvitys ei muuttanut linjausta: diabetesta sairastavat eivät saa suorittaa asepalvelusta edes vapaaehtoisena. Kuva: Pekka Rautiainen
Uusikaan selvitys ei muuttanut linjausta: diabetesta sairastavat eivät saa suorittaa asepalvelusta edes vapaaehtoisena. Kuva: Pekka Rautiainen

Diabetesta sairastavat henkilöt vapautetaan jatkossakin varusmiespalveluksesta, eivätkä he voi suorittaa sitä edes vapaaehtoisina.

Pääesikunta ei muuta linjausta uudenkaan selvityksen jälkeen. Syksyn aikana tehtyä selvitystä edellytti puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk).

Selvityksen toi julkisuuteen Lännen Media lokakuussa.

Puolustusvoimat päätti vuonna 2017 olla sallimatta varusmiespalvelusta diabeetikoille vuoden 2018 ensimmäisestä saapumiserästä alkaen.

Kielteistä päätöstä on kritisoinut muun muassa Diabetesliitto. Se on vedonnut tasa-arvoon sekä diabetesta sairastavien yksilölliseen tilanteeseen ja hoidon tarpeeseen.

Yli sata diabeetikkoa ehti käydä armeijan

Ennen kuin mahdollisuus päättyi, kokeiltiin palveluksen suorittamista vapaaehtoisten voimin. Heille oli järjestetty erilaisia sairauteen liittyviä tukitoimia, mutta niistä huolimatta kokeiluun osallistuneilla esiintyi diabetekseen liittyviä komplikaatioita.

Vuonna 2001 alkaneen kokeilun aikana varusmiespalvelun suoritti runsaat sata diabeetikkoa.

Viime talvena Pääesikunta päätti selvitysten jälkeen olla aloittamatta käytäntöä uudelleen. Lokakuussa Lännen Media kuitenkin kertoi, että mahdollisuus tutkitaan vielä kerran.

– Olen pyytänyt selvitystä, jos jokin ratkaisu vielä löytyisi, Kaikkonen totesi tuolloin.

Samalla hän huomautti, että mikäli varusmiespalvelus päätettäisiin sallia, sitä tulisi mahdollisesti harkita myös joidenkin muiden sairauksien kohdalle.

Fingerpori

comic