Uutiset

Donald Trump ja Kim Jong Un tapaavat helmikuussa – ydinaseriisuntaa koskevaa huipputapaamista pohjustettiin Valkoisessa talossa

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres
Presidentti Donald Trump ehti kesäkuussa jo julistaa Pohjois-Korean yhdinuhan olevan ohi. Tuoreessa strategiassa maa mainitaan kuitenkin jatkuvaksi uhaksi. Kuva: JIM LO SCALZO

Yhdisvaltojen ja Pohjois-Korean johtajat yrittävät liennyttää maiden välistä jännitettä huipputapaamisella ensi kuussa. Donald Trump ja Kim Jong-un tapaavat helmikuun lopulla, mutta paikkaa ei ole vielä julkistettu.

Tapaamisesta tiedotettiin sen jälkeen, kun Trump oli keskustellut Pohjois-Korean lähettilään Kim Jong-cholin kanssa Valkoisessa talossa.

Helmikuun huipputapaaminen on johtajien toinen, ja siinä on määrä keskustella Pohjois-Korean ydinaseriisunnasta.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres vetosi perjantaina uuden huipputapaamisen puolesta. Hänen mukaansa vakaville keskusteluille olisi jo korkea aika.

”Jatkuva ja poikkeuksellinen uhka”

Tapaamista on odotettu, sillä Pohjois-Korean ydinaseohjelma ja sitä vastaan kohdistetut talouspakotteet ovat kiristäneet maiden välejä. Niiden lientymisestä ei ole kuitenkaan vielä varsinaisia merkkejä.

Kesäkuussa Singaporessa pidetyn huipputapaamisen jälkeen Kim vakuutti maan pyrkivän Korean niemimaan ydinaseriisuntaan. Trump ehti tuolloin jo julistaa Pohjois-Korean ydinuhan jääneen taakse.

Vain hieman ennen tämänpäiväistä tapaamista Trump julkisti kuitenkin Yhdysvaltojen uuden ohjuspuolustusstrategian. Siinä Pohjois-Korea mainitaan jatkuvaksi ja poikkeukselliseksi uhaksi.

Perjantaina tapaamisiin osallistui myös puolustusministeri Mike Pompeo.

Ministeriön mukaan presidenttien Singaporen-tapaamisessa sovittujen toimien toteuttamisesta käytiin ”hyvä keskustelu”, mutta yksityiskohtia ei kerrottu.

Pelosi syytti matkatiedon vuotamisesta

Edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi puolestaan syytti perjantaina Trumpia maan Afganistanin-joukkojen vaarantamisesta.

Presidentti kielsi torstaina Pelosia käyttämästä puolustusvoimien lentokoneita puhemiehen suunniteltuun kansainväliseen vierailuun, jonka piti suuntautua Afganistanin ohella Naton päämajaan Brysseliin. Kiellon perusteena oli maan poliittisesta kiistasta johtuva hallintosulku.

Etukäteistiedon julkistaminen maan johdon suunnittelemista käynneistä sotatoimialueilla on erittäin poikkeuksellista.

– Afganistanista saamiemme tietojen mukaan tilanne maassa on nyt paljon vaarallisempi, kun pahat toimijat saivat tietää meidän olevan tulossa, Pelosi totesi medialle.

Matkaa on nyt päätetty siirtää.

Uusimmat

Fingerpori

comic