Uutiset

Donald Trump ja Kim Jong-un tapasivat demilitarisoidulla vyöhykkeellä ja Trump kävi pikaisesti Pohjois-Korean puolella

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump, Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un ja Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in tapasivat lyhyesti sunnuntaina. Kuva: YONHAP
Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump, Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un ja Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in tapasivat lyhyesti sunnuntaina. Kuva: YONHAP

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ja Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un tapasivat sunnuntaina. Tapaamispaikkana oli demilitarisoitu vyöhyke Etelä-Korean ja Pohjois-Korean välissä.

Myös Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in oli mukana tapaamisessa. Lyhyen tapaamisen toivotaan elvyttävän keskusteluja Pohjois-Korean ydinaseriisunnasta.

Uutistoimistojen välittämässä videokuvassa Trump käveli joitakin metrejä Pohjois-Korean rajalinjan puolella Kim Jong-unin kanssa.

– Tapaaminen täällä oli yllätys. Olette ensimmäinen Yhdysvaltojen presidentti, joka tekee näin. Tulonne tänne kertoo halusta uudelle tulevaisuudelle, Kim Jong-un sanoi.

– Tämä on kunnia. Olemme pitäneet toisistamme ensitapaamisesta lähtien. Maailmalla tapahtuu nyt hyviä asioita, Trump puhui.

Trump ja Kim menivät lyhyeksi hetkeksi puhumaan myös sisätiloihin. Osapuolet kiittelivät toisiaan ja sanoivat henkilökohtaisen suhteiden olevan hyvät.

– Jos ette olisi tullut paikalle, lehdistö olisi saanut minut näyttämään pahalta. Nyt näytämme molemmat hyviltä. Tilanne on parantunut paljon sen jälkeen, kun minusta tuli presidentti, Trump sanoi.

Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean valtiojohtajat tapasivat ensimmäistä kertaa demilitarisoidulla vyöhykkeellä. Kuva: KIM HEE-CHUL
Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean valtiojohtajat tapasivat ensimmäistä kertaa demilitarisoidulla vyöhykkeellä. Kuva: KIM HEE-CHUL

Useita tapaamisia ollut

Kyseessä oli kolmas kerta reiluun vuoteen, kun Donald Trump ja Kim Jong-un tapaavat. Tapaaminen järjestettiin nyt ensimmäistä kertaa rajavyöhykkeellä.

Molemmat osapuolet ovat aiemmin sopineet Singaporen kokouksessa parantavansa suhteitaan ja pyrkivänsä ydinaseriisuntaan.

Edistystä ei kuitenkaan ole tapahtunut, ja monet kriitikot epäilevät Pohjois-Korean halua tehdä ydinaseriisuntaa.

– Jatkuva dialogi on ainoa realistinen tapa saavuttaa ydinaseriisunnan tavoitteet, Etelä-Korean presidentti Moon sanoo uutistoimisto Reutersin mukaan.

Moon on pyrkinyt toimimaan välittäjänä Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean neuvotteluissa ja edistämään rauhaa.

Sunnuntain tapaaminen ei ollut pitkä

– Siitä tulee hyvin lyhyt tapaaminen, oikeastaan kättely, mutta se on ok. Kättelykin merkitsee paljon, Trump kuvaili odotuksiaan jo ennakkoon.

Trumpin mukaan hänen ja Kimin välinen suhde on hyvä, mutta lopullisesta sovusta ollaan vielä kaukana, jotta Pohjois-Korean pakotteista luovuttaisiin.

Pohjois-Korealla on ollut vuosien ajan käynnissä ydinaseohjelma vastoin YK:n päätöslauselmia. Ydinohjelma aiheuttaa paljon jännitteitä, koska erityisesti Etelä-Korea ja Japani ovat huolissaan turvallisuudestaan. Pohjois-Korean ohjuskokeet huolestuttavat toki myös Yhdysvaltoja.

Sunnuntain tapaamisesta sovittiin pikavauhtia, kun tarjosi Twitterissä tapaamismahdollisuutta. Yhdysvaltojen presidentti matkasi Japanin G20-kokouksesta ensi Etelä-Koreaan, josta hän meni rajavyöhykkeelle tapaamaan aluksi Yhdysvaltojen joukkoja.

Uusimmat

Fingerpori

comic