Uutiset

Donald Trumpia saattaa uhata virkasyyte – Trumpin väitetään painostaneen Ukrainan presidenttiä sotilasavustusta panttaamalla

Presidentti Donald Trumpin uskotaan käyttäneen Yhdysvaltojen ulkopoliittista valtaa oman asemansa pönkittämiseen ensi vuoden presidentinvaaleissa.
Kuva: RON SACHS / POOL
Kuva: RON SACHS / POOL

Jos selvityksissä käy ilmi, että Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on painostanut Ukrainan presidenttiä tutkimaan demokraattien presidenttiehdokasta Joe Bideniä panttaamalla sotilasavustusta, on virkasyyte ainut mahdollinen menettely.

Näin kommentoi sunnuntaina Yhdysvaltain edustajainhuoneen tiedusteluvaliokunnan puheenjohtaja Adam Schiff.

– Jos presidentti todella panttasi sotilasavustusta samalla, kun hän yritti painostaa vieraan valtion johtajaa luvattomaan tekoon saadakseen törkyä presidenttivaalikampanjan vastustajastaan, se [virkasyyte] voi olla ainut yhtäläinen vastaus verrattuna Trumpin tekoon.

Virkasyytemenettelyllä on mahdollista hyllyttää istuva presidentti, mutta menettelyllä pitäisi olla republikaanien tuki senaatissa.

Schiff arvioi, etteivät senaatin republikaanit tulisi asettumaan virkasyytteen kannalle.

– He ovat osoittaneet halunsa tukea Trumpia, vaikka mikä olisi, Schiff sanoi.

Amerikkalaislehdet: Trump usutti Ukrainan presidenttiä Bidenien kimppuun

Yhdysvalloissa muhiva skandaali koskee Trumpin ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyn välistä puhelua heinäkuulta.

Puhelun aikana Trump kehotti useasti Zelenskyä aloittamaan tutkimukset Joe Bidenin ja tämän pojan toimista Ukrainassa, kertovat Washington Post ja New York Times. Lisäksi Trump pyysi Zelenskyä olemaan yhteydessä Trumpin asianajaja Rudy Giulianiin.

Bidenin poika Hunter oli vuonna 2014 ukrainalaisen Burisma Holdings -energiayhtiön hallituksessa.

Trumpin leiristä väitetään, että Biden vaati Ukrainaa irtisanomaan syyttäjä Viktor Sokinin, joka tutki Burisma Holdingin väitettyjä korruptiotapauksia.

Bidenien väärinkäytösväitteistä ei ole esitetty todisteita.

Tieto Trumpin ja Zelenskyn puhelun sisällöstä tuli julki nimettömänä annetun ilmiannon seurauksena. Ilmiantaja työskentelee tiettävästi jossakin Yhdysvaltaojen tiedusteluorganisaatiossa.

Yhdysvaltojen hallinnolle annetun ilmiannon mukaan Trump olisi tehnyt Zelenskylle lupauksia vastapalvelukseksi Bidenien toimien selvittämisestä.

Biden on Trumpin ykköshaastaja

Yhdysvalloissa Trumpin tekemäksi väitettyyn painostamiseen on suhtauduttu vakavasti.

Mikäli Trump on painostanut Ukrainan presidenttiä Bidenin tutkimiseen, Trump olisi käyttänyt Yhdysvaltojen ulkopoliittista valtaa oman asemansa pönkittämiseen.

Joe Biden on vahvin ehdokas demokraattipuolueen presidenttiehdokkaaksi ensi vuoden vaaleihin.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti