Uutiset

Donald Trumpin mukaan neuvottelut muurista ovat "ajan hukkaa" – lähettää tuhansia lisäsotilaita rajalle

Presidentti sanoi lisäjoukkojen estävän siirtolaiskaravaanien tulon maahan.
Hondurasilaiset siirtolaiset jonottivat viime viikolla Meksikon etelärajalla Hidalgossa saadakseen luvan tulla maahan. Heidän odotettiin jatkavan matkaa kohti Yhdysvaltain rajaa. Kuva: LUIS VILLALOBOS

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kutsuu kongressin kanssa käytäviä neuvotteluja rajamuurin pystyttämisestä ”ajan hukaksi”. Trump sanoi The New York Timesin haastattelussa, että ”aion jatkaa muurin rakentamista, me saamme muurin valmiiksi”.

Presidentti antoi ymmärtää, että hän voisi julistaa hätätilan sen varmistamiseksi, että muuri rakennetaan.

Yhdysvaltain asevoimat ilmoitti torstaina lähettävänsä 3 500 sotilasta Meksikon vastaiselle rajalle. Tämä nostaa rajalla olevien joukkojen määrän 5 900:aan.

Trump on vaatinut kongressilta 5,7 miljardin dollarin (4,96 mrd.e) rahoitusta muurille maan Meksikon vastaiselle rajalle. Demokraattien mukaan muuri on moraaliton ja tehoton.

Presidentin ja kongressin riita muurista johti Yhdysvaltain historian pisimpään hallinnon sulkemiseen, joka kesti 35 päivää. Osa hallintoa voi sulkeutua uudelleen 15. helmikuuta, ellei budjetista päästä sopuun ja rajaturvallisuudesta saada aikaan uutta suunnitelmaa.

”En tule enää toimeen Pelosin kanssa”

Trump arvosteli edustajainhuoneen puheenjohtajaa Nancy Pelosia muurikiistan vuoksi.

– Olen itse asiassa tullut aina hänen kanssaan toimeen, mutta luulen että en enää… Hän on mielestäni tekemässä valtavan karhunpalveluksen maalle.

Presidentti pelotteli Pelosia sanomalla, että Yhdysvaltoihin on tulossa niin paljon laittomia siirtolaisia Meksikon Tijuanasta, että ”Nancy Pelosi rukoilisi muuria”.

Pelosi kuitenkin sanoi toimittajille, että ”lainsäädäntöön ei tule yhtään rahaa muuriin”. Sen sijaan Pelosi sanoi, että neuvotteluissa pohditaan rajaturvallisuusteknologian lisäämistä. Aihetta tutkivassa komiteassa on 17 edustajainhuoneen ja senaatin jäsentä.

”Lisää joukkoja lähetetty rajalle”

Demokraattijohtajat ovat vaatineet presidenttiä olemaan asiasta hiljaa ja antamaan komitean tehdä työnsä rauhassa. Trump ei totellut kehotusta, vaan hän julkisti torstaina sarjan tviittejä, joissa hän ennakoi epäonnistumista.

”Enemmän joukkoja lähetetty etelärajalle estämään laittomien invaasio suurissa karavaaneissa”, hän tviittasi. Toisessa tviitissä hän julisti, että demokraateista on tulossa puolue, joka ”avaa rajat ja rikollisuuden”.

Trump joutui viime viikolla luovuttamaan kiistassa ja avaamaan hallinnon ilman, että muurille löytyi rahoitusta. Tätä pidetään hänen presidenttikautensa suurimpana tappiona.

Neuvottelut muurista ovat umpikujassa, sillä demokraatit ovat vahvistuneet edustajainhuoneessa marraskuussa pidettyjen välivaalien tuloksena.

Trump väitti, että muurin rakentaminen on jo käynnissä. Presidentti sanoi, että hän ei aio odottaa muurikiistaa ratkovan komitean työn valmistumista.

Politico-verkkolehden mukaan presidentti suunnittelee avustajineen hätätilan julistamista.

Hätätilan myötä presidentti voisi ottaa kongressilta muihin tarkoituksiin suunnattuja varoja kuten esimerkiksi sotilasbudjetista ja hätäapurahoista. Molemmissa puolueissa vastustetaan tällaista tempausta, sillä hätätila on julistettu vain joko sodan aikana, syyskuun 2001 terrori-iskujen jälkeen tai vakavien sairausepidemioiden vuoksi.

Jopa presidentin oma republikaanipuolue on varoittanut, että hätätilan julistus olisi vaarallinen ennakkotapaus ja saisi tulevaisuudessa demokraattipresidentin julistamaan hätätilan omien poliittisten päämääriensä ajamiseen.

Trumpin rajamuuri

Presidentti Donald Trump on vaatinut kongressilta 5,7 miljardia dollaria (4,96 mrd.e) Meksikon rajalle tulevan muurin pystyttämisen aloittamiseen.

Hän ehdotti asiaa jo vuoden 2016 vaalikampanjansa aikana. Tuolloin hän sanoi, että muuri olisi 3 200 kilometriä pitkä ja se olisi tehty betonista.

Myöhemmin presidentti on sanonut, että muuria ei tarvitsisi pystyttää koko rajan pituudelle. Se voitaisiin rakentaa myös muusta materiaalista kuten teräsrimoista. Hänen mukaansa iso osa muurista on jo olemassa.

Demokraattien budjettiehdotuksessa on jo mukana 98 miljoonaa dollaria (85 me) lisää rajavartijoiden palkkaamiseen ja 400 miljoonaa dollaria (348 me) rajojen turvallisuusteknologian parantamiseen.

Presidentti uhkaa julistaa kansallisen hätätilan, ellei hän saa rahoja muuriin.

Uusimmat

Fingerpori

comic