Uutiset

Donald Tuskin mielestä brexitiä ajaneilla on erityinen paikka helvetissä

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk (oik.) pohdiskeli brexitiä ajaneiden kohtaloa Irlannin pääministerin Leo Varadkarin kanssa. Kuva: OLIVIER HOSLET

Euroopan unioni ei tee uutta tarjousta Britannian EU-erosta eli brexitistä, sanoi Eurooppa-neuvoston puolalainen puheenjohtaja Donald Tusk keskiviikkona.

Enemmän kohua Tusk synnytti kuitenkin pohdiskellessaan sitä, mikä on brexitiä ajaneiden ihmisten kohtalo.

– Olen miettinyt, millaiselta näyttää se erityinen paikka helvetissä niille, joka ajoivat brexitiä ilman, että heillä oli edes hahmotelmaa suunnitelmasta, miten se toteutetaan turvallisesti, Tusk pohdiskeli.

Tusk laukoi tuomionsa tiedotustilaisuudessa Irlannin pääministerin Lao Varadkarin kanssa.

Varadkar tarttui tämän jälkeen mikrofoniin ja sanoi suu naurusta karehtien, että ”olet oikeassa” mutta että ”joudut tästä kauheisiin vaikeuksiin brittilehdistön kanssa”.

Ylimielisiä öykkäreitä

Kauaa ei reaktioita tarvinnut saarivaltiosta odottaa.

Pääministeri Theresa Mayn tiedottaja sanoi, että Tuskin kommentti on omiaan vaikeuttamaan yhteisymmärryksen löytymistä Lontoossa.

Vielä kovempaa kieltä käyttivät brexitin kiivaimmat kannattajat.

– Brexitin jälkeen olemme vapaat sinun kaltaisista vaaleilla valitsemattomista, ylimielisistä öykkäreistä. Se kuulostaa minusta paremminkin taivaalta, vastasi brexit-kampanjan näkyvin hahmo Nigel Farage.

Britannia lähtee EU:sta ilman sopimusta 29. maaliskuuta, ellei pääministeri May pysty vakuuttamaan unionia erosopimuksen avaamisen tarpeellisuudesta. May saapuu Brysseliin torstaina.

Britannian hallitus ja EU:n neuvottelijat hyväksyivät lähes 600-sivuisen sopimuksen marraskuussa, mutta Britannian parlamentti tyrmäsi sen murskaluvuin tammikuussa.

Britannian kolme todennäköisintä vaihtoehtoa ovat äkkiero ilman sopimusta, viime hetken sopimus tai brexitin siirtäminen.

Uusimmat

Fingerpori

comic