Uutiset

Dorian-hurrikaanista selvinneet kertovat lasten huuhtoutuneen mereen – tuhannet ihmiset ovat kateissa Bahamasaarilla

70 000 ihmistä on vailla välitöntä suojaa, vettä tai ruokaa, sanoo YK. Apua on vaikea saada perille vaikeimmin kärsineille alueille.
Kategorian viisi hurrikaanina Abacon saarelle iskenyt Dorian jätti jälkeensä mittavan tuhon. Tuhannet ihmiset ovat kadonneet ja kymmenet tuhannet tarvitsevat apua. Kuva: LPhot Paul Halliwell / BRITISH M
Kategorian viisi hurrikaanina Abacon saarelle iskenyt Dorian jätti jälkeensä mittavan tuhon. Tuhannet ihmiset ovat kadonneet ja kymmenet tuhannet tarvitsevat apua. Kuva: LPhot Paul Halliwell / BRITISH M

Bahamasaarilla asuva Richard Johnson sanoi pikkuveljensä Adrianin olleen liian pieni selviytyäkseen alkuviikosta saarivaltiota ruhjoneesta hurrikaani Dorianista. 6-vuotias katosi myrskyssä ja on yksi tuhansista myrskyssä kadonneista ihmisistä, joiden joukossa on paljon lapsia, kertoo Reuters.

– Tuuli repi pienen pojan talon katolta veteen arviolta muutamissa sekunneissa. Olosuhteet huomioon ottaen en ole kovin toiveikas, Johnson sanoi.

Dorian-myrsky jätti saarivaltion paikoitellen katastrofaaliseen tilaan. Torstaina asukkaat etsivät kadonneita omaisiaan, joiden kuvia he julkaisivat sosiaalisessa mediassa.

Myrskystä selvinnyt Abacon saarella asuva Ramod King sanoi Reutersin mukaan joutuneensa katsomaan, miten hänen talonsa katto lähti tuulen mukana. Sen jälkeen tuuli vei hänen naapuriltaa kokonaisen talon taivaalle.

– Tämä ei voi olla totta. Tänne ei jää mitään, vain ruumiita, hän sanoi ajatelleensa.

Ruumiita lojuu raunioissa

Noin 70 000 ihmistä eli lähes joka kuudes bahamalainen on vailla suojaa, vettä tai ruokaa, sanoo YK. Virallinen uhriluku oli torstaina 30, kertoivat viranomaiset CNN:lle, mutta luvun odotetaan kasvavan.

– Uskon että luku kääntyy jyrkkään nousuun. En ole koskaan kokenut mitään vastaavaa enkä halua enää ikinä kokea mitään vastaavaa, sanoi Bahamasaarten terveysministeri Duane Sands
The Nassau Guardian -lehden mukaan.

Saarivaltion pohjoisosassa sijaitsevan Abacon saaren yllä kuvatussa videossa näkyi laajamittainen tuho. Satama, kaupat, työpaikat, sairaala ja lentokentän kiitotiet olivat vahingoittuneet tai rojun peitossa.

Abacossa Marsh Harbourin alueella käynyt Reutersin valokuvaaja kertoi myrskyn repimää ja levittämää silppua olleen kaikkialla ja ruumiiden lojuvan raunioiden seassa. Hänen mukaansa alueen kaupat ovat joutuneet ryöstelyn kohteeksi.

Risteilyalukset kuljettavat apua

Kansainvälisillä toimijoilla on ollut suuria vaikeuksia päästä paikalle toimittamaan apua. YK on käynnistänyt kolme kuukautta kestävän hätäoperaation, joka auttaa 39 000 ihmistä.

Torstaina yhdysvaltojen kehitysapuviranomaiset toimittivat Bahamasaarille 31 500 ihmisen tarpeisiin hygieniapakkauksia, vesisäiliöitä, peittoja ja sahoja.

Hollanti ja Jamaika ilmoittivat toimittavansa apua vesiteitse. Myös risteily-yritykset The Bahamas Paradise Cruise Lines ja Royal Caribbeans ovat tarjonneet kuljetusapuaan.

Perjantaina Yhdysvaltojen itärannikoa pitkin etenevä Dorian laantui Pohjois-Carolinan osavaltion edustalla ykköskategorian myrskyksi, jonka tuulennopeus oli 40 metriä sekunnissa, kertoivat Yhdyvaltojen sääviranomaiset.

Dorian myrskysi viidennen eli korkeimman luokan hurrikaanina Bahamasaarten yllä kahden päivän ajan. Saarivaltion arvioidaan kärsineen vahinkoja seitsemän miljardin dollarin arvosta.

Uusimmat

Fingerpori

comic