Uutiset

Ecuadorin hallitus pakeni pääkaupungista – 120 prosenttia kohonnut polttoaineen hinta käynnisti suuret mielenosoitukset

Mielenosoittajat ovat tuhonneet osia hallintorakennuksista ja kolme öljynkäsittelylaitosta on vallattu. Ihmiset protestoivat polttoaineen valtavaa hinnannousua vastaan, mikä johtuu Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n myöntämän lainan ehdoista.
Mielenosoittajat ottivat yhteen poliisin ja turvallisuusjoukkojen kanssa Ecuadorin pääkaupunki Quitossa tiistaina. Kuva: Jose Jacome
Mielenosoittajat ottivat yhteen poliisin ja turvallisuusjoukkojen kanssa Ecuadorin pääkaupunki Quitossa tiistaina. Kuva: Jose Jacome

Väkivaltaiseksi yltyneiden mielenosoitusten pelästyttämä Ecuadorin hallitus on jättänyt pääkaupunki Quiton taakseen ja muuttanut satamakaupunkiin Guayaquiliin.

Muutto on presidentti Lenin Morenon mukaan väliaikainen.

Useita päiviä mielenosoituksia jatkaneet protestoijat yrittivät tiistaina vallata Quitossa maan parlamenttirakennuksen. Quiton kaduilla mielenosoittajat heittivät palopommeja ja kiviä.

Aiemmin mielenosoittajat ovat tuhonneet osia hallintorakennuksista ja polttaneet armeijan kulkuneuvoja. Maanantaina vallattiin kolme öljylaitosta.

Ainakin 570 on pidätetty.

Maan hallitus sanoo olevansa valmis ulkopuolisen sovittelijan, kuten YK:n tai katolisen kirkon mukaantuloon, jotta tilanne rauhoittuisi.

IMF-laina kieltää polttoainetuet

Etenkinalkuperäiskansojen edustajista koostuvat mielenosoittajat sai liikkeelle polttoaineen kuluttajahintojen nousu 120 prosentilla viime torstaina.

Sittemmin mielenosoituksiin on liittynyt myös paljon työttömiä ja opiskelijoita.

Polttoaineen valtava hinnannousu johtui siitä, että hallitus lopetti polttoainetukien maksamisen Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n kanssa solmimansa lainasopimuksen vuoksi.

Ecuardor on kuluttanut polttoaineen tukiaisiin noin 1,2 miljardia euroa vuodessa. IMF:n lainan ehtona oli, että valtio leikkaa julkisia menojaan ja lopettaa polttoainetuet leikkausten osana.

IMF:n myöntämä laina on suuruudeltaan hieman yli 3,6 miljardia euroa.

Presidentti Moreno syyttää edeltäjäänsä Rafael Correaa valtion heikosta taloustilanteesta. Morenon kannatus on laskenut vuoden 2017 vaalien yli 70 prosenttiyksiköstä alle 30:een.

Ex-presidentti Correa on Morenon mukaan lietsonut nyt käynnissä olevia mielenosoituksia. Correa on kiistänyt väitteet.

Protestit ovat aiemmin johtaneet presidenttien eroihin

Keskiviikoksi mielenosoittajat suunnittelevat pääkaupunki Quitoon suurmielenosoitusta.

Tiistaina noin 20 000 mielenosoittajaa lähestyi pääkaupunki Quitoa.

Mielenosoitukset ovat aiemmin johtaneet useamman Ecuadorin presidentin syrjäyttämiseen.

Asiasanat

Fingerpori

comic