Uutiset

Ecuadorin suurlähetystössä pakoillut Julian Assange pidätettiin Lontoossa

Wikileaksin perustaja Julian Assange saapui Lontoossa korkeimpaan oikeuteen vuonna 2012. Myöhemmin samana vuonna hän sai turvapaikan Ecuadorin suurlähetystöstä. Kuva: FACUNDO ARRIZABALAGA
Wikileaksin perustaja Julian Assange saapui Lontoossa korkeimpaan oikeuteen vuonna 2012. Myöhemmin samana vuonna hän sai turvapaikan Ecuadorin suurlähetystöstä. Kuva: FACUNDO ARRIZABALAGA

Wikileaksin perustaja Julian Assange pidätettiin torstaina Ecuadorin suurlähetystössä Lontoossa Britanniassa.

Suurlähetystö päästi poliisit pidättämään Assangen, 47, joka on piileskellyt siellä vuodesta 2012.

Poliisin mukaan Ecuadorin hallitus oli perunut Assangen turvapaikan. Asiasta kertovat muun muassa uutistoimisto Reuters ja brittilehti The Guardian.

Assange vietiin Lontoon keskustassa sijaitsevalle poliisiasemalle

Assangen välit turvapaikan tarjonneeseen Ecuadoriin huononivat ratkaisevasti sen jälkeen, kun maa syytti häntä presidentti Lenin Morenon henkilökohtaiseen elämään liittyvien asioiden vuotamisesta.

Moreno sanoi aiemmin, että Assange on rikkonut turvapaikkansa ehtoja.

Viime kuussa suurlähetystö katkaisi Assangen internetyhteydet, eikä hän saanut tavata vierailijoita.

Ei halunnut luovutusta Ruotsiin

Julian Assange pakeni suurlähetystöön vuonna 2012, jotta hän välttäisi luovuttamiseen Ruotsiin, jossa häntä odotti tutkinta seksuaalirikoksista.

Ruotsin viranomaiset pyrkivät kuulustelemaan häntä epäilyistä, joiden mukaan hän raiskasi yhden naisen ja ahdisteli seksuaalisesti toista.

Tekojen epäillään tapahtuneen elokuussa 2010, jolloin hän vieraili Tukholmassa luennoimassa.

Tutkinta keskeytettiin sittemmin. Mutta Assange pelkää, että hänet luovutettaisiin Yhdysvaltoihin ja että hän joutuisi oikeuteen salaisten yhdysvaltalaistietojen vuotamisesta.

Ecuadorin presidentti Moreno sanoi torstaina, että hän on pyytänyt Britannia antamaan vakuuden siitä, että Assangea ei luovuteta maahan, jossa hän voisi joutua kidutetuksi tai saada kuolemantuomion.

Morenon mukaan Britannia on vakuuttanut asian kirjallisesti.

Yhdysvalloissa liittovaltion syyttäjät tutkivat Wikileaksia.

Australiassa syntynyt Julian Assange perusti vuonna 2006 Wikileaksin, joka julkaisee salassa pidettäviä asiakirjoja ja kuvia.

Esimerkiksi vuonna 2010 Wikileaks julkaisi videokuvaa, joka näyttää amerikkalaisten sotilaiden ampuvan helikopterista 18 siviiliä kuoliaaksi Irakissa.

Uusimmat

Fingerpori

comic