Uutiset Helsinki

Eduskunnan puhemies kritisoi VTV:n pääjohtajaa kovin sanoin - Myös keskusrikospoliisi tutkii viraston toimintaa

Eduskunnan puhemiehistö kertoi aikaistavansa tapaamistaan Tytti Yli-Viikarin kanssa.
Valtiontalouden tarkastusviraston VTV:n pääjohtaja Tytti Yli-Viikari Helsingissä 14. joulukuuta 2020. Eduskunnan puhemiehistö haluaa Yli-Viikarilta lisätietoja tämän rahankäytöstä. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen (kesk.) kritisoi lauantaina kovin sanoin Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin toimintaa.

Vehviläisen mielestä julkisuudessa olleet tiedot Yli-Viikarin rahankäytöstä muun muassa kampaamo- ja kauneuspalveluihin näyttävät huonosti harkituilta ja heikentävät julkisten varojen käyttöä valvovan viraston uskottavuutta.

Ilta-Sanomat kertoi perjantaina, että Yli-Viikarille ostettiin vuosina 2018–2020 kauneudenhoitopalveluja valtion piikkiin yhteensä runsaan 4  700 euron arvosta.

Vehviläinen esitti kommenttinsa eduskunnan tiedotteessa, jossa kerrottiin, että eduskunnan puhemiehistö aikaistaa tapaamistaan Yli-Viikarin kanssa ensi maanantaihin. Vielä perjantaina kerrottiin, että puhemiehistö olisi tapaamassa Yli-Viikaria pääsiäisen jälkeisenä tiistaina.

Vehviläisen kommentit Yli-Viikarin toiminnasta ovat huomionarvoisia, sillä eduskunta valitsee VTV:n pääjohtajan tehtäväänsä ja voi hänet myös erottaa.

Eduskunnan yhteydessä toimivan VTV:n tehtävänä on valvoa valtion taloudenhoitoa ja omaisuuden hallintaa sekä muun muassa puolue- ja vaalirahoitusta.

Kansliatoimikunta koolle tiistaina

Yli-Viikarin tapaus on parhaillaan selvitettävänä eduskunnan tarkastusvaliokunnassa. Valiokunta perehtyy muun muassa VTV:n matkakulujen ja matkustussääntöjen valvontaan ja tarkastuksiin.

–  Kun asia on selvitetty, eduskunta tekee tarpeelliset johtopäätökset. Asian päätöksenteossa otetaan huomioon, että tarkastusviraston pääjohtajan nimittää eduskunnan täysistunto, eduskunta kirjoittaa tiedotteessaan.

Eduskunnan kansliatoimikunnan on määrä keskustella tapauksesta ensi tiistaina.

Myös keskusrikospoliisi tutkii osaltaan viraston toimintaa.

Yli-Viikari on toiminut VTV:n pääjohtajana vuoden 2016 alusta. VTV:n pääjohtajan toimikausi on kuusi vuotta.

Luottamusäänestys Yli-Viikarin asemasta?

Eduskunnan tarkastusvaliokunnassa istuva kansanedustaja Pauli Kiuru (kok.) vaati lauantaina Twitterissä, että Yli-Viikarin asemasta järjestetään tarvittaessa luottamusäänestys eduskunnan täysistunnossa.

–  Kun tarkastusvaliokunnan mietintömme valmis, niin sen pitää johtaa luottamusäänestykseen. Vastakkain eivät ole hallitus ja oppositio. Vastakkain ovat hyvä ja huono hallintokulttuuri, Kiuru kirjoitti.

Kiurun mukaan tarkastusvaliokunnan on määrä jatkaa Yli-Viikarin tapauksen käsittelyä heti pääsiäisen jälkeen. Tarkastusvaliokunta on kuullut useita asiantuntijoita tapaukseen liittyen, ja nyt on käynnissä mietinnön sorvaaminen.

Kiuru sanoi Twitterissä myös veikkaavansa, että Yli-Viikari eroaa tehtävästään viikon kuluessa.

–  Jos Suomen protokollan kakkonen eli eduskunnan puhemies sanoo niin kuin hän on tänään sanonut, ihmettelen, jos pääjohtaja ei ymmärrä viestiä, Kiuru sanoi STT:lle.

Yli-Viikarin erottamiseen tarvitaan Kiurun mukaan eduskunnan täysistunnon päätös. Eduskunnan kansliatoimikunta voi Kiurun mukaan pidättää pääjohtajan määräajaksi virkatehtävistään, mutta ei erottaa häntä. STT

Uusimmat

Fingerpori

comic