Uutiset

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen: "Minulle ei ole tehty mitään konkreettista ehdotusta nyrkistä"

Iltalehden mukaan presidentti Niinistö olisi ehdottanut erillisen turvallisuusneuvoston eli nyrkin perustamista. Pääministeri ja presidentti kiistävät tiedon.
Presidentti Sauli Niinistö kommentoi Iltalehden tietoja Twitterissä. Kuva: Silja Viitala
Presidentti Sauli Niinistö kommentoi Iltalehden tietoja Twitterissä. Kuva: Silja Viitala

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) kiistää, että presidentti Sauli Niinistö olisi keskustellut hänen kanssaan erillisen turvallisuusneuvoston eli niin sanotun nyrkin perustamisesta.

– Presidentin kanssa keskustelemme suhteellisen säännöllisesti tästä yleisestä tilanteesta, mutta hän ei ole minulle tehnyt mitään konkreettista ehdotusta nyrkistä, Vanhanen sanoo Lännen Medialle.

Iltalehti kertoi lauantai-iltana, että presidentti Sauli Niinistö olisi esittänyt pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitukselle ajatuksen erillisen nyrkin perustamisesta.

Iltalehden tietojen mukaan Niinistö olisi tehnyt esityksensä perjantaina tasavallan presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ministerivaliokunnassa eli niin sanotussa tp-utvassa.

Iltalehden omien tietojen mukaan Sanna Marin piti Niinistön esitystä erittäin epäsopivana. Osapuolten äänenpainot nousivat kokouksessa.

– Minun käsitykseni on se, että eduskunnan, hallituksen ja tasavallan presidentin välinen kolmio toimii tässä kriisissä hyvin. Tämän kolmion jokaisella sivustalla käydään paljon keskustelua tilanteen hoidosta ja ratkaisuvaihtoehdoista, mutta tällaista vastakkainasettelua, jota Iltalehti rakentaa, en allekirjoita, Vanhanen sanoo.

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen ei ole tp-utvan jäsen.

Sanna Marin ja presidentti Niinistö molemmat kiistivät Iltalehden tiedot Twitter-tileillään. Molemmat kirjoittivat sanasta sanaan saman tviittauksen todeten, että ”tp-utvassa ei ole sanallakaan käsitelty minkäänlaisen erityisryhmän perustamista koskien vallitsevaa kriisiä. Perjantain keskustelu oli tavanomaiseen tapaan hyvähenkinen.”

Vanhasen mukaan käytäväkeskusteluissa sen sijaan käydään useinkin keskusteluja johtamisjärjestelmistä ja niiden muuttamisesta koronakriisin keskellä.

– Minullekin erä ihminen esitti, että rooleja pitäisi muuttaa, mutta sanoin hänelle, että tuen voimassaolevaa järjestelmää, jossa johtovastuu on hallituksella ja pääministerillä.

Nyrkin johtoon virkamiestaustainen henkilö

Tasavallan presidentin mukaan uuteen kriisiolojen johtoryhmään olisi tullut edustus puolustusvoimista, poliisista, valtioneuvostosta ja esimerkiksi Huoltovarmuuskeskuksesta.

Sen johtoon olisi nimitetty kokenut virkamiestaustainen henkilö, tässä tapauksessa todennäköisesti entinen Huoltovarmuuskeskuksen johtaja ja entinen pääministerin valtiosihteeri Raimo Luoma, joka on koulutukseltaan juristi.

Suomessa toimii jo nyt turvallisuuskomitea, jonka tehtävänä on avustaa valtioneuvostoa ja ministeriöitä laajoissa kokonaisturvallisuuteen liittyvissä asioissa.

Komitea kertoo seuraavansa Suomen turvallisuusympäristön ja yhteiskunnan kehitystä sekä sovittavansa yhteen kokonaisturvallisuuteen liittyvää ennakoivaa varautumista.

Turvallisuuskomitean kokoonpanoon kuuluu 20 jäsentä ja neljä asiantuntijaa. Sen puheenjohtaja toimii puolustusministeriön kansliapäällikkö Jukka Juusti.

Myös turvallisuuskomitea on käsitellyt kokouksessaan koronavirustilannetta.

Komitea kertoo verkkosivullaan, että se keskittyy koronaviruspandemian osalta pitkän aikavälin varautumiseen ja ennakointiin. 

Se kertoo myös keräävänsä oppeja varautumisen ja ennakoinnin kehittämiseksi.

Uusimmat

Fingerpori

comic