Uutiset

Eduskunnan rahalahja Itlalle tervetullut - kasvatusasiat kiinnostavat enemmän kuin koskaan ennen

Eduskunta juhlisti Suomen satavuotisuutta tänään lyhyessä juhlaistunnossa. Salissa soi Suomi 100 -juhlafanfaari ja istunnon lopuksi kaikuivat eläköön-huudot isänmaalle. Juhlallisuuksien lisäksi Istunto teki vain yhden päätöksen. Se myönsi 50 miljoonan euron lahjoituksen Itlalle eli Itsenäisyyden juhlavuoden lastenrahaston säätiölle. 50 miljoonaa lahjoitettiin valtion omistamina osakkeina.

Toistaiseksi varsin tuntematon ja pieni Itla-säätiö edistää ja tukee Suomessa asuvien lasten ja lapsiperheiden hyvinvointia, yhdenvertaisuutta ja asemaa. Säätiö edistää myös vanhemmuutta sekä lasten kasvuoloja ja kasvatusta.

Säätiön ovat perustaneet Lastensuojelun keskusliitto ja sosiaali- ja terveysministeriö vuonna 1987. Juhlapäätöksen eduskunnassa valmisteli Suomi 100 -juhlatoimikunta, jota johti puhemies Maria Lohela (sin.).

-Säätiöt ja säädökset ovat vain keinoja, tavoitteena meillä kaikilla on luoda mahdollisimman onnellinen elämä jokaiselle suomalaiselle lapselle, Lohela totesi juhlaistunnon puheessaan.

Eduskunta perustelee päätöstään sillä, että mitä paremmin koulutettuja, terveempiä ja tasapainoisempia lapset ovat, sitä varmemmin myös kansakunnan tulevaisuus on valoisa.

Itla-säätiön asiamies Petra Kouvonen sanoo säätiön olevan onnellinen eduskunnan juhlaistunnon päätöksestä. Kouvosen mukaan Itlan tarjoamalle tiedolle on paljon kysyntää.

-Vanhemmat ovat kiinnostuneempia kuin koskaan aikaisemmin lasten kasvatuksesta.

Tavallisille perheille tukea

Itla-säätiön resurssit ovat tähän mennessä olleet varsin pienet. Säätiön palveluksessa työskentelee Helsingissä neljä ihmistä. Kouvonen toivoo, että säätiön valtuuskunta ja hallitus päättäisivät palkata lisää henkilöstöä eduskunnalta saatavalla lahjarahalla.

Tarkoituksena on, että säätiötä pääomitetaan 50 miljoonalla eurolla ja toimintaan käytetään vuosittain pääoman tuotto. Kouvosen arvion mukaan Itla saa päätöksen jälkeen vuosittain toimintaansa lisää 1,5-2 miljoonaa euroa.

Itla on tähän mennessä keskittynyt tarjoamaan kasvatuksen ammattilaisten työn tueksi tietoa ja tiivistelmiä parhaasta olemassa olevasta lasten ja nuorten kasvatukseen liittyvästä tutkimuksesta.

Itla on kerännyt tietopohjansa Kasvuntuki.fi -nimiseen portaaliin. Kouvonen toivoo, että uuden rahoituksen turvin ammattilaisten tukemisen lisäksi Itla voisi jakaa informaatiota myös aivan tavallisille perheille, joiden kasvatustietoisuus on kovassa nousussa.

Merkittävä osa säätiön neuvonta- ja tukipalveluista on tarkoitus pitää jatkossakin maksuttomina ja internet-pohjaisina.

Itla on kartoittanut aiemmin pääomaansa myymällä vuonna 1987 Helsingin Kaivopuistossa kasvavan itsenäisyyden kuusen taimia. Itsenäisyyden kuusen lahjoitti Suomen eduskunnalle pääkonsuli Rudolf Ray vuonna 1931. Hän toivoi kuusen siemenistä kasvatettavien taimien leviävän koko Suomeen.

Itlan pääomaa on kartoitettu myös myymällä säätiön perustamisasiakirjoja ja Itla-kilpiä. Pääoma on karttunut myös lahjoituksin.

-Eduskunnan myöntämä pääomitus tulee nyt todella tarpeeseen, Kouvonen toteaa.

Sitralle rahaa edellisen kerran

Eduskunta noudatti juhlaistunnossa samaa kaavaa kuin 1967, kun Suomi täytti 50 vuotta. Tuolloin eduskunta juhlisti Suomen 50-vuotista itsenäisyyttä perustamalla Suomen itsenäisyyden juhlarahaston, Sitran.

Peruspääomaksi sille annettiin Suomen Pankin ylijäämiä 100 miljoonan markan arvosta ja tehtäväksi Suomen kilpailukyvyn ja hyvinvoinnin kasvattaminen.

Itlalle pääomaa

Eduskunta 100-vuotisjuhlaistunnon ainoa päätös oli myöntää 50 miljoonaa euroa Itsenäisyyden juhlavuoden lastenrahaston säätiölle eli Itlalle.
Säätiön perustivat Lastensuojelun keskusliitto ja sosiaali- ja terveysministeriö vuonna 1987.
Itlan tarkoituksena on edistää ja tukea Suomessa asuvien lasten ja lapsiperheiden hyvinvointia, yhdenvertaisuutta ja asemaa sekä tukea hyvää tulevaisuutta.
Säätiö tukee myös vanhemmuutta ja kasvatusta.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic