Uutiset

Eduskunnan sopeutumiseläkkeiden käsittelyyn pientä viivettä – katsotaan miltä pohjalta muutoksia voi tehdä

Eduskuntaryhmien puheenjohtajien piti näinä päivinä käsitellä kansanedustajien sopeutumiseläkkeistä pyydettyjä asiantuntijalausuntoja. Lausuntoja ei ole kuitenkaan vielä saatu, joten palaveri on peruttu.

-Professorit eivät pääsiäispyhiä ennen ehtineet lausuntoja antaa ja pyyntö niitä varten lähetettiin aika nopeasti. Tällainen tekninen viive on tullut. Asiaan palataan todennäköisesti aika pian, kun lausunnot on saatu ja luettu, kertoo valiokuntaneuvos Ritva Bäckström eduskunnasta.

Asiantuntijoilta on pyydetty lausuntoja koko sopeutumiseläkejärjestelmästä sekä siitä, miten se suhtautuu perustuslakiin.

-Ja miltä pohjalta muutoksia voidaan tehdä, Bäckström kertoo.

Sopeutumiseläkkeiden käsittelyn jatkosta tiedottaa todennäköisesti puhemies Paula Risikko (kok.)

Sopeutumiseläkkeet ovat herättäneet moneen otteeseen ärtymystä, kun on selvinnyt, että esimerkiksi omaa yritystoimintaa pyörittävät ex-kansanedustajat nostavat sopeutumiseläkettä. Pääomatulot eivät vähennä eläkettä.

Nykyisten sääntöjen mukaan ennen vuotta 2011 kansanedustajana ollut voi saada sopeutumiseläkettä, jos hän ei työllisty työmarkkinoilla. Ehtona on, että henkilö on toiminut kansanedustajana vähintään seitsemän vuoden ajan. Sopeutumiseläkettä maksetaan vain siltä osin kuin eläke ei yhdessä ansiotulojen kanssa ylitä kansanedustajan eläkkeen enimmäismäärää.

Niille kansanedustajille, joiden edustajantoimi on alkanut maaliskuun 2011 jälkeen, ei makseta sopeutumiseläkettä, vaan sopeutumisrahaa. Sopeutumisrahaa maksetaan edustajantoimen pituudesta riippuen enintään kolmen vuoden ajan edustajantoimen päättymisestä. Sopeutumisrahan maksamiseen vaikuttavat saajan ansio- ja pääomatulot. Kokopäivätyöhön siirtymisestä on aina ilmoitettava eläkelaitokselle, jotta sopeutumisrahan maksaminen keskeytetään.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti