Uutiset

Eduskunnassa muistettiin Koivistoa – arvokkain perintö on kansanvallan vahvistaminen

Presidentti Mauno Koiviston poliittisen työn arvokkain perintö on suomalaisen kansanvallan vahvistaminen. Näin totesi muistosanoissaan eduskunnan puhemies Maria Lohela eduskunnan täysistunnossa tiistaina. Eduskunta piti istunnon aluksi hiljaisen hetken perjantaina menehtyneen presidentti Mauno Koiviston muistoksi.

Lohela muistutti, että Koivisto oli suuri suomalainen parlamentarismin edistäjä, vaikka hän ei koskaan pyrkinyt eduskuntaan.

-Eduskunnan aseman vahvistuminen alkoi vuonna 1981, jolloin pääministeri Koivisto kieltäytyi suostumasta presidentin erovaatimukseen, koska katsoi hallituksellaan olevan eduskunnan enemmistön tuki. Presidentti Koivisto vahvisti eduskunnan ja sille vastuussa olevan hallituksen asemaa suhteessa presidentti-instituutioon.

Lohela muisteli Koivistoa myös henkilönä, joka ei juuri koskaan suoraan sanonut, miten asiat ovat, vaan miten ne eivät näyttäisi olevan.

Presidentti Koiviston hyvin tuntenut turkulainen kansanedustaja Ilkka Kanerva (kok.) muisteli eduskunnassa Lännen Medialle edesmennyttä presidenttiä suurena suomalaisena, jolla oli viisautta ja ymmärrystä ajatella, mitä vaikutuksia suurilla ratkaisuilla, kuten liittymisellä Euroopan unioniin, on. Koiviston esimerkki osoitti Kanervan mukaan, että pintatiedolla ei pärjää. Kanerva toimi ministerinä Koiviston presidenttikaudella Harri Holkerin (kok.) hallituksessa.

Kanerva kertoi tulleensa hyvin toimeen Koiviston kanssa. Turkulaisuus helpotti kanssakäymistä.

-Minulla ei ollut mitään vaikeuksia ymmärtää häntä. Ei ollut mitään koukeroista.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic