Uutiset

Eduskunta aloittaa – päätöksiä tehdään kullattujen veistosten alla

Huput on nyt riisuttu Wäinö Aaltosen kullattujen veistosten päältä eduskunnan istuntosalissa. Tänään syysistuntokauden aloittava eduskunta tekee päätöksiä Aaltosen kuuluisan Työ ja tulevaisuus-sarjan alkuperäisten kullattujen kipsiveistosten alla. Vielä viime viikon eduskunnan esittelykierroksilla ne olivat tiukasti huppujen alla.

Wäinö Aaltonen voitti vuonna 1930 Eduskuntatalon kutsukilpailun viiden symbolihahmon veistossarjalla. Veistokset ovat nimeltään Raivaaja, Henkinen Työ, Tulevaisuus, Usko ja Sadonkorjaaja. Kullatut kipsiveistokset olivat esillä vuoteen 1968 istuntosalissa, mutta sitten ne vaihdettiin vastaaviin pronssitöihin ja alkuperäiset talletettiin Wäinö Aaltosen museoon Turkuun.

Jo kilpailutusvaiheessa olisi haluttu tehdä kullattuja pronssiveistoksia, mutta kustannussyistä tyydyttiin lehtikullattuun kipsiin.

1960-luvulla pronssiveistoksia valettaessa ei enää puhuttu kultaamisesta. Ajan henki ei suosinut art deco -suuntaa, joka oli alun perin Eduskuntatalon tyylisuunta. Talon peruskorjauksessa on nyt pyritty palauttamaan arkkitehti J.S. Sirénin alkuperäinen asu.

Intendentti Liisa Lindgren sanoo, että kullattujen veistosten palauttaminen istuntosaliin merkitsee erittäin paljon.

-Ne ovat ehdottoman tärkeä kokonaisuuden osa ja tuovat esiin salin kokonaisvaltaisen art deco -hengen.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic