Uutiset

Kolumni: Eduskunta käy töihin budjettikiistojen painaessa päälle – Kinaa on luvassa koulutusrahoista ja työllisyyskeinoista

Eduskunta aloittaa syyskautensa ensi viikolla. Luvassa on kiistelyä muun muassa koulutusrahoista ja työllisyystoimista, kirjoittaa politiikan ja talouden toimittaja Kirsi Turkki Lännen Mediasta.
Kuva: Joel Maisalmi
Kuva: Joel Maisalmi

Politiikan syksyn aiheita on lämmitetty puolueiden elokuun lopun kesäkokouksissa. Pinnalla ovat erityisesti kina koulutus- ja luonnonsuojelurahoista ja työllisyyden nostamiseksi tarvittavista keinoista. Kunnon väittelyt alkavat, kun eduskunta aloittaa työnsä kesän istuntotauon jälkeen keskiviikkona.

Hallituspuolueet keskittyvät syyskuun budjettiriihen valmisteluun, koska kiistoja on. Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) esittää, että hallitusneuvotteluissa koulutukseen kirjatut 60 miljoonaa euroa jaksotetaan. Jaksotusta esitetään myös luvatulle sadan miljoonan euron vuosittaiselle luonnonsuojelurahalle.

Pääosa hallituspuolueista mukaan lukien keskustan tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen vastustavat ankarasti koulutusrahojen jaksotusta, joten Lintilä joutunee järjestämään lisää rahaa koulutukseen. Vihreille luonnonsuojelurahojen jaksotus ei käy.

 

Pääministeri Antti Rinne (sd.) ja työministeri Timo Harakka (sd.) etsivät kuumeisesti lisää työllistämiskeinoja. Odotuksia on ladattu paljon seitsemälle työllisyyttä miettivälle ryhmälle, joiden pitäisi tehdä ensimmäiset esitykset budjettiriiheen.

Paineita työllisyyskeinojen keksimiseen lisäsi tällä viikolla oppositiosta kokoomus. Se uhkaa välikysymyksellä, jos hallitus ei heti osoita, että työllisyystoimet kattavat hallituksen miljardin euron pysyvät menolisäykset.

Hallituspuolueiden välejä kiristää myös investointirahojen jako. Kauden aikana käytetään enintään kolme miljardia euroa investointeihin, joihin rahat otetaan valtion suorista yhtiöomistuksista ja muista omaisuuseristä. Pääministerin mukaan ensi vuonna investointeihin käytetään miljardi, joten hallitusohjelman investointilistasta on tehtävä valintoja.

 

Eduskunta aloittaa työnsä entisen pääministerin, puhemieheksi valitun Matti Vanhasen (kesk) johdolla. Vanhanen väistyy kuitenkin pian sairauslomalle sydänleikkauksen vuoksi. Facebookissa Vanhanen on kertonut, että sydänleikkaus tehdään näillä näkymin 12.9. Vanhasen toipumisvaiheessa eduskunnan työtä johtavat ensimmäinen varapuhemies Tuula Haatainen (sd.) ja toinen varapuhemies Juho Eerola (ps.).

 

Huhtikuussa valitun eduskunnan kokoonpanossa on syksyllä yksi kiinnostava muutos. Eduskuntavaalien äänikuningas, perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho aloittaa eduskuntatyön.

Halla-aho jatkoi Euroopan parlamentissa kauden loppuun, eli 2. heinäkuuta asti ja otti kansanedustajan tehtävät vastaan 3.7. Halla-ahoa sijaisti kevään eduskunnassa Helsingin vaalipiirissä varasijalle jäänyt Mika Raatikainen. On mielenkiintoista nähdä, millaisen roolin Halla-aho ottaa eduskunnassa.

Uusimmat

Fingerpori

comic