Uutiset

Eduskunta koolla myös ensi viikolla - Työ ei pääty perjantaina

Tällä viikolla odotetaan puumerkkiä tiedustelulaille, ensi maanantaina vuorossa sopeutumiseläkkeet
Ensi viikon tiistai jälkeen eduskunnan sali tyhjenee. Kuva: Emilia Kangasluoma
Ensi viikon tiistai jälkeen eduskunnan sali tyhjenee. Kuva: Emilia Kangasluoma

Eduskunta ei lopeta tällä viikolla istuntojaan toisin kuin julkisuudessa on väitetty.

Eduskunta on koolla ensi maanantaina sekä tiistaina 19.3. Lisäksi puhemiesneuvosto linjasi, että tämän viikon tiistaina ja keskiviikkona täysistunto alkaa jo kello 12.

Erikoista viimeisille istuntopäiville on se, että nyt istutaan ilman hallitusta.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus jätti perjantaina eropyyntönsä ja se jatkaa toimitusministeristönä siihen asti, kunnes maassa on uusi hallitus. Uusia poliittisia avauksia ei voida enää tehdä. Toimitusministeristö hoitaa lähinnä juoksevia asioita.

Edessä loppurutistus

Eduskunnalla on edessään kunnon loppurutistus. Maanantaina saatiin päätökseen yksi jättihanke eli tiedustelulait. Ne hyväksyttiin lopulta salissa yksimielisesti.

Tiedustelulakien käsittely sai viime kuussa yllättävän käänteen, kun eduskunnan valiokunnissa kertaalleen valmistuneet mietinnöt päätettiin lähettää uudelleen valmisteltaviksi perustuslakiasiantuntijoiden kritiikin vuoksi.

Tiistaina eduskuntaryhmät kokoontuvat suurimman puolueen eli keskustan johdolla pohtimaan, mitä asioita pitää hoitaa ennen vaaleja.

Kansanedustajien sopeutuseläkkeitä säätelevä laki on listalla. Sen muuttamisesta vallitsee laaja yksimielisyys ja moni aloitteen allekirjoittanut katsoo, että uudistukselle on saatava puumerkki tämän eduskunnan aikana.

Muita maaliin saatettavia lakeja ovat vammaispalvelulaki ja hallintarekisteri.

Seuraavalle hallitukselle jää kansliapäällikön nimitys

Tällä viikolla odotetaan lisätietoja siitä, mitä käy nimityksille, joita hallituksen olisi pitänyt hoitaa.
Tasavallan presidentin oli tarkoitus nimittää puolustusvoimain uusi komentaja maaliskuussa puolustusministerin esityksestä. Vielä ei tiedetä, miten tämä nimitys etenee.

Edelleen listalla on valtiovarainministeriön uusi budjettipäällikkö, sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö, muutamia suurlähettiläitä ja tiedusteluvalvontavaltuutettu.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti kertonee lähiaikoina, mitä nimityksiä toimitusministeristö voisi mahdollisesti tehdä.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikön viran täytössä on erikoisia piirteitä. Virka julistettiin haettavaksi jo viime vuoden lokakuussa, vaikka nykyinen virkakausi jatkuu tämän vuoden lokakuuhun.

Yleinen arvio on ollut, että nykyinen hallitus olisi halunnut päästä täyttämään viran silmällä pitäen soten eteenpäin menoa. Nyt tällä ajatuksella ei ole merkitystä, kun sote-valmistelu kaatui. Taustalla oli myös Suomen EU-puheenjohtajuuskausi.

Lännen Median saamien tietojen mukaan kansliapäällikön nimittäminen jää seuraavalle hallitukselle.
Nykyinen kansliapäällikkö on kokoomustaustaisena pidetty Päivä Sillanaukee.

Juttua päivitetty kauttaaltaan 11.3. klo 17.40.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti