Uutiset

Eduskunta selvittää, kuinka turvakameran video Sipilään kohdistuneesta hyökkäyksestä päätyi MTV:n uutisiin

Eduskunnan kameravalvonnan kuvamateriaali on lähtökohtaisesti salassa pidettävää tietoa.
Poliisi tutkii kansanedustaja Juha Sipilään kohdistunutta hyökkäystä epäiltynä pahoinpitelynä. Kuva: Timo Marttila
Poliisi tutkii kansanedustaja Juha Sipilään kohdistunutta hyökkäystä epäiltynä pahoinpitelynä. Kuva: Timo Marttila

Keskustelu kansanedustaja Juha Sipilään (kesk.) kohdistuneen hyökkäyksen videotallenteesta sai keskiviikkona uuden käänteen.

Eduskunta tiedotti iltapäivällä, että eduskunnan kanslia on aloittanut selvityksen eduskunnan kameravalvontakuvien päätymisestä julkisuuteen ja tähän liittyneestä eduskunnan muusta toiminnasta.

Tiedotteen mukaan eduskunnan kameravalvonnan kuvamateriaali on lähtökohtaisesti salassa pidettävää tietoa.

Eduskunnan turvallisuusjohtaja Jukka Savola kertoi viime maanantaina Lännen Medialle, että turvakameran video Sipilän ja epäillyn pahoinpitelijän kohtaamisesta suojatiellä on julkista tietoa.

– Eduskunnan tietosuojasta vastaava virkamies on antanut lausunnon, että tallenne sillä tavalla toimitettuna, ettei siitä käy tiettyjä asioita ilmi, ei ole salassa pidettävää materiaalia, Savola sanoi.

Savola kertoi myös, että videota näytetään sitä pyytäneelle toimittajalle, mutta tallennetta siitä ei hänelle luovuteta.

Oli salassa pidettävää

Eduskunnan pääsihteeri Maija-Leena Paavola sanoo, että selvitys videon päätymisestä julkisuuteen koskee sitä aikaa, jolloin video oli salassa pidettävää tietoa eikä sitä ollut vielä MTV julkaissut.

– Lisäksi selvitään meidän prosessiamme, kuinka viestimme asiasta ja hoidimme sitä eduskunnan sisällä.

Paavolan mukaan turvallisuusjohtaja Savola lähti siitä, että salassapidon peruste Sipilää koskevan videon osalta oli poistunut, koska video oli jo julkisuudessa.

– Siitä ei voida tehdä sellaista johtopäätöstä, että kaikki meidän kameravalvontamme kuvamateriaali olisi viime maanantaista lähtien tullut julkiseksi, Paavola sanoo.

Paavolan mukaan virheellinen käsitys kuvamateriaalin julkisuudesta levisi myös kansanedustajien keskuuteen.

”Otamme opiksemme”

Savola ei ottanut kantaa, onko MTV:n julkaisema video varmuudella eduskunnan turvakameran kuvaamaa. Paavolan mukaan se on sitä ”aika todennäköisesti”.

Eduskunnan sisäinen tarkastaja tekee tapauksesta sisäisen selvityksen kuulemalla eri osapuolia.

– Hän kuulee turvaosaston ja viestinnän henkilökuntaa. Otamme tästä opiksemme ja teemme johtopäätökset, jotta tällaisesta tilanteesta vältyttäisiin vastaisuudessa, Paavola sanoo.

Kansanedustaja Juha Sipilää tönäistiin voimakkaasti eduskunnan läheisyydessä olevalla suojatiellä 7. tammikuuta.

Sipilä horjahti iskun voimasta, muttei kaatunut. Samassa yhteydessä tekijä oli antanut entiselle pääministerille myös voimakasta suullista palautetta.

Tapauksesta on tehty poliisille rikosilmoitus.

Uusimmat

Fingerpori

comic