Uutiset

Eduskuntavaalit voitaisiin pitää 50 päivää siitä, kun presidentti olisi määrännyt eduskunnan hajottamisesta

Jos hallituksessa kytevä sote-kriisi johtaisi ennenaikaisiin eduskuntavaaleihin, vaali olisi järjestettävä nopeasti vielä tämän vuoden puolella. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) totesi torstaina, että hallitus hajoaa ja uudet vaalit tulevat, jos sote-uudistus kaatuu.

Eduskuntavaalit voitaisiin pitää oikeusministeriöstä saatujen tietojen mukaan aikaisintaan 50 päivää sen jälkeen, kun presidentti olisi antanut määräyksen eduskunnan hajottamisesta ja määräys olisi julkaistu säädöskokoelmassa. Vaalit sijoitettaisiin sunnuntaiksi. Vaali olisi järjestettävä viimeistään 75 päivää hajotusmääräyksen jälkeen.

Jos sote-uudistus kaatuu, se kaatuu todennäköisesti kesäkuussa, jolloin eduskunnassa on tarkoitus käydä ratkaisevat äänestykset erityisesti valinnanvapauslaista.

Tämä aikataulu tarkoittaisi todennäköisesti sitä, että ennenaikaiset eduskuntavaalit pidettäisiin ehkä kesän lopulla tai alkusyksyllä.

Tasavallan presidentti ei voi nopeasti hajottaa eduskuntaa. Hajotusmääräyksen on perustuslain mukaan perustuttava pääministerin perusteltuun aloitteeseen.

Lisäksi presidentin olisi vielä tämän jälkeen kuultava eduskuntaryhmiä.

Ennenaikaiset vaalit ovat todennäköisesti viimeinen vaihtoehto mahdollisen sote-sotkun ratkaisemiseksi.

Ensin voitaisiin yrittää löytää enemmistöhallitus nykyisestä eduskunnasta, mikä voisi tosin olla vaikeata ainakin, jos useamman puolueen pitäisi päästä sote-uudistuksesta yhteisymmärrykseen.

Ainakin keskustan puheenjohtaja Sipilä ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ovat toistaiseksi sanoneet uudistuksen menevän eteenpäin. Tilanne kuitenkin vaikeutuu, jos useampia hallituspuolueiden kansanedustajia ilmoittaa vastuvansa uudistusta Elina Lepomäen (kok.) tavoin.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti