Uutiset

Egyptin ahdistelukohu kasvaa – syytteitä häirinnästä nostetaan painostuksen ja uhkailun vuoksi harvoin

Kuva: -
Kuva: -

Useat Egyptin paikallismediat raportoivat sunnuntaina, että uudenvuodenyönä joukkoahdistelun kohteeksi Mansouran kaupungissa joutunut nuori egyptiläisnainen, ”May” on luopunut ahdistelusyytteistä.

Tiedot tapauksen yksityiskohdista ovat mediassa ristiriitaisia. Häirinnän uhri, ”May” vieraili suositussa mediapersoona Amer Adeebin Tv-ohjelmassa kertomassa tapahtuneesta. Nainen kertoi hämmästyneensä nähdessään poliisin ahdistelusta pidättämät epäillyt.

”Häiritsijät olivat rikollisia gangstereita, aikuisia miehiä, eivät lapsia, toisin kuin he, jotka poliisi oli pidättänyt”, siteerasivat tiedotusvälineet naisen TV-esiintymistä.

Uutinen syytteestä luopumisesta herätti voimakasta keskustelua sosiaalisessa mediassa. Esimerkiksi pitkän linjan naisasia-aktivisti Iman Bibars kommentoi uutisen olevan valetta. Bibars ja monet muut keskustelijat olivat sitä mieltä, ettei nainen sanonut luopuvansa syytteestä.

Ahdistelun kohteeksi joutunut nainen on saanut osakseen paitsi paljon myötätuntoa ja kannustusta myös rajua kritiikkiä. Kritisoijat ovat puuttuneet muun muassa naisen sopimattomaan vaatetukseen; hänellä oli ahdistelun tapahtuessa päällään lyhyt hame ja turkisjakku. Kritiikkiä on esitetty myös siitä, että nainen oli kadulla keskellä yötä. Kritiikki kuvastaa Egyptin yhteiskunnan vahvoja perinteisiä käsityksiä naisen asemasta, roolista ja kunniasta.

Syytteitä seksuaalisesta häirinnästä on Egyptissä nostettu hämmästyttävän vähän suhteessa ilmiön yleisyyteen. Moni häirinnän julkisuuteen tuonut nainen on painostuksen ja uhkailun takia luopunut syytteistä.

Tapaus nostaa esiin myös valitettavan epäkohdan Egyptin poliisin toiminnassa. On julkinen salaisuus, että poliisi tekee sattumanvaraisia pidätyksiä. Ahdistelusta pidätetyillä oli hyvä onni. Ainakin Egyptian Streets -uutissivusto kertoi poliisin vapauttaneen pidätetyt.

Positiivista on myös se, että seksuaalisesta häirinnästä käydään julkista keskustelua.

Kirjoittaja on Lännen Median avustaja Kairossa.

Uusimmat

Fingerpori

comic