Uutiset

Egyptin iso räjähdys selitettiin ensin autokolariksi – muuttuvat tiedot herättävät kysymyksen terrorismin salailusta

Pääkaupunki Kairossa tapahtuneessa onnettomuudessa kuoli virallisten tietojen mukaan yli 20 ihmistä. Viranomaiset syyttävät iskusta Al Hasm -järjestöä, joka ei ole myöntänyt tekoa. Välissä räjähdystä selitettiin sairaalan happitankeilla.
Syöpäsairaalaa vahingoittaneen räjähdyksen viranonmaisselitykset vaihtuivat matkan varrella useaan otteeseen. Egyptin valtiolla ei ole ollut tapana salata terrori-iskuja. Kuva: KHALED ELFIQI
Syöpäsairaalaa vahingoittaneen räjähdyksen viranonmaisselitykset vaihtuivat matkan varrella useaan otteeseen. Egyptin valtiolla ei ole ollut tapana salata terrori-iskuja. Kuva: KHALED ELFIQI

Kairon keskustassa sattui maanantain vastaisena yönä räjähdys, jossa kuoli virallisten tietojen mukaan parikymmentä ihmistä ja loukkaantui noin 50. Monet tahot arvioivat, että uhreja olisi ollut paljon enemmän. Egyptin terveysministeriö kertoi usean loukkaantuneen tilan olevan kriittinen.

Egyptin viranomaiset kertoivat aluksi, että Niilin rantakadulla Cairo Cancer Institute -syöpäsairaalan edessä olisi tapahtunut liikenneonnettomuus. Räjähdyksen sanottiin aiheutuneen henkilöauton törmättyä muihin autoihin.

Selitys herätti epäuskoa, koska räjähdys oli kooltaan todella iso ja vaurioitti sairaalaa sekä sisältä että ulkoa. Aluksi myös sairaalan happitankkien kerrottiin räjähtäneen, mutta tieto kumottiin myöhemmin.

Räjähdys tapahtui keskiyöllä. Paikalla oli tästä huolimatta ollut paljon ihmisiä, koska monet perheet odottivat sisälle pääsyä sairaalan pihalla.

Ministeriö syyttää terrorijärjestöä

Räjähdyksen tekijäksi ei toistaiseksi ole ilmoittautunut mikään terroriryhmä.

Ensimmäisenä syytettyjen listalla oli kielletty ja terrorijärjestöksi julistettu Muslimiveljeskunta, joka kuitenkin kiisti jyrkästi teon sen perusteella, ettei heidän toimintatapoihinsa kuulu tappaa siviilejä saati naisia ja lapsia.

Egyptin sisäministeriö syyttää iskusta Al Hasm -terrorijärjestöä, joka on toiminut Siinailla vuodesta 2016. Järjestöllä on kytköksiä sekä Muslimiveljeskuntaan että Hamasiin. Al Hasm ei ole myöntänyt tehneensä iskua.

Egyptin televisiossa näytettiin videokuvaa rantakadulla väärään suuntaan liikennettä vastaan ajavasta henkilöautosta, jonka väitettiin olleen syyllinen tapahtuneeseen. Auto ei ole näkyvissä videolla juuri ennen sille tallentunutta räjähdystä.

Viranomaiset kertoivat tunnistaneensa auton aiemmin Kairon pohjoispuolelta Monofian maakunnasta varastetuksi.

Terrorismin salailu Egyptissä epätyypillistä

Tapahtuma on täynnä kysymysmerkkejä ja ilmeisesti myös viranomaiset ovat hyvin hämmentyneitä.

Egyptin valtiolla ei ole ollut tapana salata terrori-iskuja, koska jokainen isku on valtiolle paitsi tappio, myös hyväksi. Iskut antavat Egyptille lisää syitä koventaa entisestään turvallisuuskontrollia, otteitaan rikollisia ja toisinajattelevia vastaan, ”sotaa terroristeja vastaan” sekä tehdä lisää pidätyksiä ja tappaa lisää terroristeja.

Myös tapahtumapaikka ja ajankohta ovat omituisia. Jos tavoitteena oli mahdollisimman suuri tuho, olisi isku arkipäivän ruuhkahuippuna ollut huomattavasti todennäköisempi vaihtoehto.

Oliko kyseessä kuitenkin vain epäonninen sattuma; räjähtikö räjähteillä lastattu auto vahingossa ja väärään aikaan? Tämäkin teoria herättää lisää kysymyksiä. Mihin räjähteet olivat matkalla? Mikä olisi ollut lopullinen kohde?

Odotettavissa pidätysuutisia ja terroristien tappamista

Räjähdys oli hyvin erilainen kuin Egyptin viime vuosien terrori-iskut, jotka ovat kohdistuneet lähinnä turvallisuusviranomaisiin. Aiemmat terrori-iskut eivät myöskään ole olleet itsemurhaiskuja.

Tapahtunut osoittaa ainakin se, että Egyptissä toimivat terroristit voivat halutessaan aiheuttaa paljon viime aikojen terrori-iskua suurempaa tuhoa.

Terrorismin torjunta on Egyptin valtion prioriteettilistan kärjessä, ja tätä työtä tehtäneen melko maksimiresursseilla. Viimeisin räjähdys kuitenkin osoittaa, että resursseja tarvitaan lisää.

Odotettavissa on mitä suurimmalla todennäköisyydellä uutisia uusista pidätyksistä ja terroristien eliminoinnista tappamalla. Egyptin turvallisuusviranomaisten periaatteena tuntuu olevan tappaa ainakin puoli tusinaa terroristia jokaista terrori-iskun uhria kohden.

Nähtäväksi jää, onko Egyptissä toimivien terroristien toimintatapa muuttumassa.

Uusimmat

Fingerpori

comic