Uutiset

Egyptin presidentti voi johtaa jopa vuoteen 2034

Egyptissä nykyinen presidentti on saamassa mittavan pidennyksen valtakauteensa. Uuden perustuslakiluonnoksen mukaan presidentti Abdul Fattah al-Sisi voi johtaa maata jopa vuoteen 2034 asti.

Parlamentissa valtaosa edustajista äänesti torstaina sen puolesta, että presidenttikautta pidennetään neljästä vuodesta kuuteen vuoteen. Lisäksi lakimuutos nollaa al-Sisin valtakaudet, ja hän voisi asettua ehdolle vielä kahdesti.

Tulevien presidenttien kaudet rajataan kahteen.

Asiasta uutisoivat muun muassa BBC ja CNN.

Al-Sisin toinen neljän vuoden valtakausi on määrä päättyä vuonna 2022.

Parlamentti äänestää perustuslain muutoksista uudestaan. Jos muutokset hyväksytään, asiasta järjestetään kansanäänestys.

Lakimuutoksen kannattajien mukaan se tuo vakautta Egyptin talouteen, joka on kärsinyt vuosia jatkuneesta poliittisesta epävakaudesta. Lisäksi Egypti on joutunut islamististen iskujen kohteeksi.

Useat ihmisoikeusryhmät Egyptissä vastustavat lakimuutosta. Ne pelkäävät, että se lisää presidentin autoritaarisuutta.

– Annamme valtaa yhden ihmisen käsiin aikana, jolloin ihmiset odottavat meidän antavan heille ”leipää, vapautta, sosiaalista oikeutta ja ihmisarvoa”, sanoi opposition parlamenttiedustaja Ahmed Tantawi keskiviikkona BBC:n mukaan.

Tantawi käytti ilmaisua vuoden 2011 kansannousua, joka kaatoi silloisen presidentin Hosni Mubarakin.

Al-Sisi johti sotilaallista vallankaappausta, joka kaatoi Egyptin ensimmäisen demokraattisesti äänestetyn presidentin Mohammed Mursin vuonna 2013.

Al-Sisi otti murskavoiton kahdessa edellisessä presidentinvaalissa.

Uusimmat

Fingerpori

comic