Uutiset

Egyptin verisen moskeijaiskun uhrimäärä kasvaa – Suurlähettiläs: "Tämä on todella iso isku"

Egyptissä perjantaina tehdyn moskeijaiskun kuolinuhrimäärä on noussut 184:ään, uutisoi Reuters.

Pohjois-Siinain alueella sijaitsevassa Al Rawdah -nimisessä moskeijassa räjäytettiin pommi kesken rukoushetken. Moskeija on Bir al-Abedin kaupungissa.

Rukoushetken jälkeen islamistiset militantit avasivat uutistoimiston mukaan tulen moskeijasta pakenevia ihmisiä kohti, ja he tulittivat myös ambulansseja. Reuters perustaa uhriluvun Egyptin kansallisen median tietoihin, ja ne ovat vahvistamattomat.

Mikään ryhmä ei vielä ole ottanut vastuuta iskusta, mutta Reuters kertoo, että Egyptin turvallisuusjoukot ovat taistelleet alueella toimivaa Isisin liittolaisryhmittymää vastaan vuodesta 2014 lähtien.

Iskussa on myös loukkaantunut viimeisimpien tietojen mukaan noin 120.

Suomen Egyptin suurlähettilään Laura Kansikas-Debraisen saamien vahvistamattomien tietojen mukaan uhrien joukossa ei ole ulkomaalaisia. Hänen mukaansa viranomaisillakin on toistaiseksi melko vähän varmaa tietoa iskusta.

-Uhrien määrästä liikkuu hyvin erilaisia arvioita ja toisaalta myös loukkaantuneita on paljon, Kansikas-Debraise kertoo Lännen Medialle.

Siinailla matkustamista ei suositella

Kansikas-Debraisen mukaan Pohjois-Siinain turvallisuustilanne on ollut jo pitkään ajan huono, ja iskuja on alueella tehty ennenkin. Aiemmat hyökkäykset eivät kuitenkaan ole olleet yhtä mittavia kuin perjantainen moskeijaisku.

-Tämä on todella iso isku. Tällä hetkellä tiedetään, että Egyptin presidentti pitää turvallisuuskokousta ministereidensä kanssa, hän sanoo.

Ulkoministeriön jo elokuussa antamassa Egyptin matkustustiedotteessa suositellaan, ettei Siinain pohjoisosiin matkusteta lainkaan. Turismia on alueella muutenkin vähän.

Soini: ”Sairas terrori-isku”

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) tuomitsi Egyptin terrori-iskun tuoreeltaan ulkoministeriön Twitter-tilillä.

-Sairas terror-isku moskeijaan Bir al-Abedissa. Osanottoni heille, joihin isku vaikuttaa sekä ystäville Egyptissä, Soini kommentoi.

Suurlähettiläs Kansikas-Debraise on ulkoministerin kanssa samoilla linjoilla.

-Kaikki iskut ovat ehdottomasti tuomittavia. Muunlaista suhtautumista ei voi edes harkita.

Reutersin mukaan perjantain isku on yksi verisimpiä, joita Siinain pohjoisosissa on tehty.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti