Uutiset

Ei maitoa, sokeria – kasvisruokaa? Kunta ratkaisee päiväkoti-ikäisten ruokavalion

Päiväkoti-ikäisten vanhempia kiinnostavat lasten kasvisruokavalion saanti, ruuan sisältämän sokerin määrä ja maidon rasvaprosentti.

-Nämä kysymykset nousevat esille myös varhaiskasvatuksen ruokailusuosituksen laadinnan yhteydessä kerätyistä lausunnoista, vahvistaa valtion ravitsemusneuvottelukunnan pääsihteeri Arja Lyytikäinen.

Esimerkiksi maitoon liittyy monenlaisia käsityksiä: osa vanhemmista kritisoi sen kuulumista ravintosuosituksiin ylipäätään. Osa taas haluaisi tarjottavan nykyisen rasvattoman version sijaan kaikkein rasvaisinta niin sanottua punaista maitoa.

Vaikka kasvisruokavalion kysyntä on jonkin verran lisääntynyt, sen käyttö varhaiskasvatuksessa ei ole pelkästään perheen valinnasta kiinni. Ruokailusuositusluonnoksen mukaan vegaaniruokavalion tarjoamisesta suomalaisessa päivähoidossa päättävät vastedeskin kunnat ja hoidon järjestäjät.

Lyytikäisen mukaan palvelun järjestäjällä on ”ilman muuta” parhaat valmiudet arvioida itse sitä, miten lapselle voidaan turvata ravitsemustarpeiden mukaiset täysipainoiset ateriat ja välipalat.

-Uusien ruokavalioiden käyttöönotossa on varmistettava reseptiikka, ruokalistat ja tuotteiden saatavuus. Helsingin kaupungillakin meni pitkä aika vegaaniruokavalion suunnittelussa ja valmistelussa.

Sotkamo sai tällä viikolla valtion ravitsemusneuvottelukunnalta moitteet, kun kunta päätti tarjota kouluissa ja päiväkodeissa rasvattoman maidon ja margariinin vaihtoehtoina kevytmaitoa ja voita.

Neuvottelukunnan mukaan julkisin varoin kustannettavissa ruokapalveluissa tulee noudattaa voimassa olevia ravitsemussuosituksia.

Lausuntojen antamisaika laatuaan ensimmäiseen varhaiskasvatuksen ruokailusuositukseen päättyi tiistaina. Lausuntoja kertyi yhteensä lähes 200.

Suositusluonnosta tarkennetaan ja jatkojalostetaan lausuntojen perusteella.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic