Uutiset

"Ei ole kehittynyt vuosikymmeniin" – tavallisissa liesissä havaittiin vakava paloturvariski

 

Liesi on kodin vaarallisin sähkölaite. Se aiheuttaa vuosittain lähes tuhat hälytystä palokunnalle.

Onnettomuustutkintakeskus julkisti tiistaina suosituksensa liesien paloturvallisuuden parantamiseksi. Se esittää, ettei esimerkiksi vuokra-asuntoihin enää asennettaisi turvattomia vanhanaikaisia liesiä.

Keskuksen johtavan tutkijan

Kai Valosen

mukaan Raahessa viime syksynä kahden lapsen hengen vaatinut tulipalo osoitti perinteisissä liesissä vakavan puutteen.

– On aivan ilmeistä, etteivät liesien säätönupit saisi kääntyä näin helposti kuin ne nykyisin kääntyvät. Niissä pitäisi olla jonkinlaisia turvaominaisuuksia, Valonen sanoo.

Liesikanta uudistuu liian hitaasti

Onnettomuustutkintakeskus suositteli liesistandardien muuttamista jo muutama vuosi sitten Turun Raunistulan puukerrostalon palon jälkeen. Keskus toivoi, että ylikansallisiin stardardeihin määriteltäisiin taso, jonka perusteella kaikkein turvattomimpia liesiä ei saisi enää myydä.

– Liedet voisivat olla paljon parempia kuin mitä ne nykyisin ovat. Tavallisimmat ja alkeellisimmat liedet eivät ole kehittyneet vuosikymmeniin, Valonen toteaa.

Hänen mukaansa turvattomimpia ovat perinteiset valurautaliesimallit, joiden sivulla sijaitsevat nappulat kääntyvät helposti päälle vahingossakin. Toisin kuin induktioliesissä, valurautaliesissä levy kuumenee, vaikka sen päällä ei olisi kattilaa.

– Onneksi induktioliedet yleistyvät kovaa vauhtia. Niissä lieden päällä oleva muoviastia, kahvinkeitin tai vaikka talouspaperirulla ei aiheuta induktiolieden kuumenemista, vaikka nupin kääntäisikin päälle.

Valonen vetoaakin vuokranantajiin liesikannan uudistamiseksi.

– Turvallisuusasioissa kuuluu toimia sen, joka siihen parhaiten pystyy. Vuokranantajat voisivat tehdä periaatteellisia päätöksen huolehtia siitä, ettei heidän asuntoihinsa asenneta enää yhtään turvatonta liettä, Valonen esittää.

Liesien uudistamisen tiellä on niiden kestävyys. Valonen kuitenkin muistuttaa, että televisiotkin on vaihdettu turvallisempiin ja parempiin malleihin ennen kuin vanhat kuvaputkilaitteet ovat tulleet käyttöikänsä päähän.

– Niitä alettiin hankkia, kun hinnat halpenivat ja kauppoihin tuli entistä parempaa tavaraa. Samankaltaista kehitystä toivoisin liesiinkin.

”Nakit ja muusi” yksi syy monien joukossa

 

Viime vuonna palokunta lähti liikkeelle 971 kertaa liedestä syttyneen rakennuspalon tai rakennuspalon vaaran vuoksi.

– Toki se, mikä siellä liedellä käryää, saattaa olla pienikin asia, mutta toisinaan tulee uhrejakin. Paljon säästettäisiin kustannuksia ja onnettomuuksien aiheuttamia vaivoja, jos ihmiset olisivat tarkempia lieden käsittelyssä, toteaa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin ylitarkastaja

Jukka Lepistö

.

Palomiehet kutsuvat liesien aiheuttamia palohälytyksiä usein ”nakit ja muusi” -keikoiksi, joissa ruoka on palanut liedelle kokin väsähdettyä kesken ruoanlaiton. Onko suurin osa liesihälytyksistä näitä keikkoja?

– Ei, kirjo on aika iso. Keski-ikäinen, juhlista kotiin tullut mies, joka rupeaa lämmittämään nakkeja, on toki yksi, mutta en nostaisi sitä erityisesti esille muiden joukosta, Lepistö vastaa.

Hänen mukaansa suuri osa liesipaloista on puhtaita vahinkoja. Levy saattaa unohtua päälle ruoanlaiton jälkeen. Myös Lepistö nostaa esiin perinteisten liesimallien herkästi kääntyvät säätönappulat.

– Jos liesi on sijoitettu niin, että siitä kuljetaan ohi, se voi mennä päälle vahingossa, kun siihen osuu kassi, helma tai vaikka rollaattorin kahva. Lisäksi kotieläimet voivat napsauttaa lieden päälle hypätessään liettä vasten nuuskimaan ruoan tuoksuja.

Muovinen haarukkateline aiheutti isot vahingot

Lepistön mukaan olisi tärkeää pitää lieden ympäristö puhtaana syttyvästä materiaalista.

– Jos yksi levy jää päälle aamulla töihin lähtiessä, ei se itsessään vielä aiheuta tulipaloa. Se aiheuttaa kyllä pahan hajun ja voi nostaa lämpötilaa, mutta jos siinä lähellä ei ole mitään syttyvää, ei se leimahda liekkiin.

Liesipalot johtuvatkin yleensä liedellä tai sen lähellä sijanneiden tavaroiden syttymisestä palamaan.

– Eräässäkin tapauksessa lieden vieressä oli muovinen astia, jossa kuivattiin haarukoita, veitsiä ja muita keittiövälineitä. Liesi oli mennyt päälle vahingossa ja kun levy hohti punaisena, se lämmitti lähellä olleen muoviastian, joka alkoi pikkuhiljaa sulaa. Pehmetessään astia sisältöineen kaatui lieden suuntaan ja aiheutti isot vahingot, Lepistö kertoo.

Kuinka laajalti tavaraa pitäisi raivata lieden ympäriltä?

– Yksi hyvä mitta on pitää lieden ympäristö niin pitkälle tyhjänä, että jos siihen kaatuu keittiöpaperirulla, sen pää ei ylety liedelle, Lepistö neuvoo.

Kahvinkeitin syttyi palamaan

Raahen viimesyksyinen tulipalo syttyi kahvinkeittimestä, joka oli ollut vahingossa päälle kytkeytyneen lieden päällä. Liedessä ei ollut vaarasta varoittavia tai palon sammuttavia turvalaitteita, eikä asunnon keittiössä olleessa palovaroittimessa ollut paristoa.

Onnettomuustutkintakeskus toteaa, että kiinteillä kahvoilla varustettu, avattava ikkuna olisi helpottanut ratkaisevasti lasten pelastautumista makuuhuoneesta, sillä ikkunan rikkominen on palotilanteessa erittäin vaikeaa, vaarallista ja hidasta.

Keskus suosittaa myös asentamaan asuntoihin nykyisiä vaatimuksia enemmän palovaroittimia. Sen mukaan varoitin tulisi asentaa kaikkiin asuinhuoneisiin ja poistumisreiteille.

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic