Uutiset Vantaa

"Ei olla kaukana mafiatyyppisistä käskyvaltasuhteista" – Syyttäjä vaatii rikollisjengi UB:n syytetyille kovempia rangaistuksia rikosten järjestäytyneisyyden perusteella

Rikollisjärjestö United Brotherhoodin oikeudenkäynnissä on yhteensä 38 syytettyä, joiden syytteet koskevat muun muassa törkeitä huumausainerikoksia, törkeitä ampuma-aserikoksista ja törkeää rahanpesua.
UB-oikeudenkäyntiä istutaan Vantaan vankilan tiloissa. Valtaosa syytetyistä vastaa syytteisiin vankeudesta käsin. Yleisö ja tiedotusvälineet seuraavat istuntoa videon välityksellä Itä-Uudenmaan käräjäoikeudesta. Kuva: Arttu Laitala
UB-oikeudenkäyntiä istutaan Vantaan vankilan tiloissa. Valtaosa syytetyistä vastaa syytteisiin vankeudesta käsin. Yleisö ja tiedotusvälineet seuraavat istuntoa videon välityksellä Itä-Uudenmaan käräjäoikeudesta. Kuva: Arttu Laitala

Syyttäjä vaatii useille rikollisjengi United Brotherhoodin (UB) jättioikeudenkäynnin syytetyille rangaistusten koventamista sillä perusteella, että he ovat tehneet rikoksensa osana järjestäytynyttä rikollisuutta.

Rangaistusten koventamista vaaditaan jengin johtajana pidetylle Tero Holopaiselle ja 16 muulle vyyhdin syytetylle.

Holopainen on myöntänyt olleensa UB:n jäsen, mutta kiistänyt, että hän toimisi jengin johtajana.

Kaikkiaan kokonaisuudessa on syytettynä 38 rikollisryhmään kytkeytyvää henkilöä, joiden syytteet koskevat etupäässä törkeitä huumausainerikoksia, tärkeitä ampuma-aserikoksia, ryöstöjä, kiristyksiä sekä törkeää rahanpesua.

Tänään tiistaina Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa käsitellään koventamisasian lisäksi muun muassa useita törkeitä huumausainerikoksia, törkeitä ampuma-aserikoksia, rahanpesua ja kätkemisrikoksia.

UB todettu rikollisjärjestöksi ainakin 19 oikeudenkäynnissä

Erikoissyyttäjä Anna-Riikka Ruuth sanoi istunnon alussa asiaesittelyssä, että oikeuskäytännössä UB on todettu rikollisjärjestöksi ainakin 19 edeltävässä rikostuomiossa.

Jäsenyys UB:ssa on aiemmin ollut monesti koventamisperusteena rangaistuksia määrättäessä.

Syyttäjän mukaan on selvää, että lakiin kirjatut edellytykset rikollisryhmän tunnusmerkeistä täyttyvät UB:n kohdalla. Jengissä on Ruuthin mukaan selkeä hierarkia, jossa ”ei olla kaukana mafiatyyppisistä käskyvaltasuhteista”.

Jengin hierarkia palvelee Ruuthin mukaan rikosten tekemistä ja suojaa sen johtoa kiinnijäämiseltä.

Syyttäjä: Holopainen pyramidin huipulla

UB:n johtajana pidetty Holopainen on Ruuthin mukaan ”pyramidin huipulla”, seuraavana ovat jengin täysjäsenet, sitten kokelasjäsenet ja alimpana UB:n alajärjestö Bad Unionin (BU) jäsenet.

Vankitilastoissa tämä näkyy syyttäjän mukaan niin, että vankiloissa istuu paljon alemmalla tasolla olevia henkilöitä, mutta ylempään johtoon poliisin on vaikeampi päästä kiinni. Ruuth totesi myös, että UB:n järjestäytyneisyyttä kuvaa se, että alaportaan kiinniottojen jälkeen tilalle tulee uudet henkilöt ja rikollisuus jatkuu.

– UB:n toiminta ei lopu siihen, että henkilö jää kiinni, vaan vankilasta käsinkin tehdään rikoksia, Ruuth sanoi.

Lisäksi hän sanoi, että järjestäytyneisyyteen viittaa se, että useat jengin jäsenet ovat varustautuneet aseellisesti laajasti, ja että valtaosa UB:een kytkeytyneistä rikoksista tähtää taloudelliseen hyötyyn.

UB:n jäsenten keskinäisessä viestinnässä toisinaan käytetyt paperilaput, joita on viestinvaihdon jälkeen poltettu, ovat syyttäjän mukaan osoitus siitä, että jäsenet ovat pyrkineet minimoimaan kiinnijäämisriskin rikoksista.

Puolustus: Ryhmän jäsenyyden oltava tietoista

Holopaisen puolustus vastasi, että syyttäjän kuvaus ei yksilöi riittävästi väitteitä vastaajien toimimisesta rikollisjärjestön jäsenenä eri syytteissä.

Koventamisperusteen soveltamisessa jäsenyys tai kytkeytyminen rikollisjärjestöön tulee osoittaa Holopaisen avustaja Ilkka Ukkosen mukaan aina syytekohtaisesti kunkin syytetyn osalta.

Jäsenyys tulee hänen mukaansa osoittaa esimerkiksi huumausainerikoksia koskevan kokonaisuuden vastaajien osalta, eikä eri syytekohdissa vastaajina olleista muodostetusta ryhmästä.

Ukkonen totesi myös, että koventamisperusteen soveltaminen edellyttää, että syytetyn on oltava tietoinen siitä, että väitetyt rikokset tehdään osana tietyn ryhmän toimintaa.

Tämä ei hänen mukaansa tule esiin syyttäjän asiaesittelyssä.

Syyttäjän asiaesittely kuvaa yhden syytetyn puolustuksen mukaan liian laajasti UB:n toimintaa yleisesti, eikä siinä esitetyt seikat siksi kuvaa kaikkien syytettyjen toimintaa niissä kyseisissä rikoksissa, josta he ovat syytettyinä.

Oikeudenkäynti kestää lokakuuhun asti

UB-vyyhtiä istutaan Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa lokakuuhun asti.

Yleisö ja tiedotusvälineet seuraavat oikeudenkäyntiä Vantaan käräjäoikeudessa, valtaosa syytetyistä vastaa syytteisiin vankilasta käsin.

Tähän mennessä kokonaisuudessa on käsitelty Holopaisen ja useiden muiden vastaajien syytteitä huumausainerikoksista.

Oikeudenkäynnin taustalla on poliisin viime syksyn suuroperaatio, jossa otettiin kiinni kymmeniä UB-jengiin kytkeytyviä henkilöitä. Operaatiota valmisteltiin yli vuoden ajan.

UB on tällä hetkellä väliaikaisessa toimintakiellossa.

Poliisihallitus ajaa UB:ta vastaan kannetta, jossa se vaatii järjestöä lakkautettavaksi sillä perusteella, että UB:n toiminta tähtäisi rikosten tekemiseen, mikä on laiton peruste yhdistyksen toiminnalle. Asian käsittelyä jatketaan syksyllä.

Uusimmat

Fingerpori

comic