Uutiset

Eicca Toppinen sävelsi sinfonian suomalaisten DNA:sta – "Geeniperimämme on ainutlaatuinen"

Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhla innoittaa rohkeisiin ratkaisuihin. Tuskin koskaan ennen on kuultu sävelteosta, jonka musiikki on kirjaimellisesti lähtöisin kansakunnan perimästä.

Suomalaisten sielunmusiikin säveltäjä Jean Sibelius olisi voinut nähdä vain unia teoksesta, jonka raakamateriaalina on käytetty aitoa suomalaista DNA:ta.

Nykytieteen ansiosta sellainen teos on nähnyt päivänvalon. Tänään julkistettiin sellohevin isänä tunnetun Eicca Toppisen säveltämä, Apocalyptica-yhtyeen esittämä Äärimmäisyyksien sinfonia eli The Symphony of Extremes musiikkivideoineen.

Vajaa viisiminuuttinen sinfoninen teos sai alkunsa kysymyksestä, kuinka Suomi voisi näyttäytyä maailmalla kiinnostavana matkailukohteena. ”Suomi on ääripäiden maa, jossa kontrastit näkyvät vuodenajoissa, luonnossa ja meissä ihmisissä”, hankkeen perustajajäsen, Visit Finlandin johtaja Paavo Virkkunen kuvailee.

DNA-tutkijat analysoivat aineiston ihmisistä

Mukana sävellyksen pohjatöissä olivat genetiikan professori Päivi Onkamo, joka on tutkinut muinaisen Suomen ja lähiseutujen ihmisten DNA:ta, Suomen molekyylilääketieteen instituutin tutkimusjohtaja Janna Saarela sekä yhdysvaltalainen professori Jonathan Middleton. DNA:ta näytteitä kerättiin Nuorgamista, Hattuvaarasta ja Hiittisten saaristosta. Asiantuntijat analysoivat tulokset, ja Middleton käänsi DNA:n emäkset ääniksi.

Sävellysprojektin idean taustalla on Visit Finlandin pitkäaikainen markkinointi- ja viestintäkumppani SEK, joka vastasi myös DNA-näytteiden keräämisestä.

– Käytännössä Middleton on kehittänyt matemaattiset algoritmit, jotka muuttavat DNA:ta säveliksi erilaisilla lainalaisuuksilla, kertoo säveltäjä Eicca Toppinen.

DNA on perimätietoa, joka löytyy kaikkien solujen sisältä. Se ohjaa solun toimintaa ja mahdollistaa ominaisuuksien periytymisen jälkeläisille.

– Suomalaisten geeniperimä kansana on poikkeuksellinen, Toppinen huomauttaa.

Länsi- ja itäsuomalaisten perimät eroavat toisistaan enemmän kuin hollantilaisten ja englantilaisten.

– DNA:han on oikeasti vain kirjainketjuja. Eiväthän ne kuulosta lähtökohtaisesti miltään. Middletonin antamat näytteet DNA:n äänistä olivat vain sävellajitonta piipitystä. En käyttänyt niitä ihan sellaisenaan, vaan pikemminkin inspiraation lähteenä.

Niukka suomalainen sielunmaisema säveliksi

Eicca Toppisen mukaan säveltämisen alkuvaihe oli haastava. Piti keksiä miten DNA-ketjuja todella pystyisi hyödyntämään sävellyksessä. Haasteena oli myös se, kuinka musiikki toisi esille suomalaista luonnetta.

– Yritin ilmentää musiikissa suomalaisuuden piirteitä. Olemme hirveän minimalistisia monissa asioissa, mutta toisaalta hyvin eeppisiä. Elämämme on ollut melko vaatimatonta historian valossa. Olemme tottuneet tyytymään niukkuuteen. Suomen luonnossa on kuitenkin aukeutta ja ilmaa. Niitä yritin sävellyksessä hyödyntää.

Toppisen mukaan musiikki piti saada kuulostamaan suomalaisuudelta ja Suomelta sellaisella tavalla, että sävellystä jaksaisi kuunnella ja siitä voisi nauttia. Prosessi ei ollut nopea, eikä helppo.

– Sävellyksessä oli niin paljon hahmoteltavaa. Halusinkin antaa sille aikaa, jotta sen oma sisäinen tarina kypsyisi.

Valmis sävellys on Suomen kontrasteja korostava taidonnäyte tiedon ja taiteen yhdistymisestä.

The Symphony of Extremes -musiikkivideo on katsottavissa Visit Finlandin sivuilla: www.symphonyofextremes.com.

Eino Matti "Eicca" Toppinen

Syntynyt 5.10.1975 Vantaalla.
Jousisoittimille sovitetun raskaan musiikin esittäjänä tunnetun Apocalyptica-yhtyeen perustajajäsen. Työskentelee muusikkona ja säveltäjänä.
Kiertää tällä hetkellä Suomea ja Eurooppaa Apocalyptican debyyttialbumin ”Plays Metallica By Four Cellos” 20-vuotisjuhlakiertueella.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti