Uutiset

Eino Grön pelkää myrskyyn jäävien vanhusten puolesta – omassa Floridan-kodissa hurrikaanisuojaus

Osan vuotta Floridassa asuva iskelmälegenda Eino Grön on parhaillaan Suomessa, mutta hän kertoo pitävänsä jatkuvaa puhelinyhteyttä tuttaviin Irma-hurrikaanin silmässä.

Grön sanoo, että alueella on paniikkitunnelma.

-Kuulin juuri jutun, että itäpuolelta oli lähtenyt tuttavia Tampaan, mihin myrsky nyt kuitenkin iskee. Se on ollut sellaista paniikkia, kun toista viikkoa sitten loppuivat vedensaanti ja kaupasta ruokatavarat. Kun piti lähteä autoilla pois alta, ei ollut bensaa.

Erityisesti Grön on huolissaan vanhuksista, jotka jäävät alueelle.

-Nuoret vain hyppäsivät lentokoneeseen ja lähtivät New Yorkiin tai Chicagoon, mutta vanhukset ovat liikuntarajoitteisia, ja taloudellisia esteitäkin voi olla. He istuvat sitten vain omassa mökissään.

Erityisessä vaarassa Grönin mukaan ovat perinteiset loma-asunnot, jotka saattavat olla jopa 1930-luvulla rakennettuja.

-Olen omin silmin nähnyt myrskyn jälkeen, että juuri niissä vanhoissa huvilarakennuksissa on olleet pressut päällä, kun katot ovat lähteneet pois.

Vakuutukset ovat hyvin kalliita ja omavastuut korkeita.

-Monilla ei ole varaa niitä ottaa, vaan he ottavat riskin. Kyllä siellä kaikki vain toivovat, että yläkerta olisi suosiollinen.

Grön pitää yhteyttä myös suomalaisiin alueella.

-Viranomaisilla on ollut tiukka linja siinä, että kaikkien toivottiin poistuvan. Ne, jotka eivät lähteneet, joutuivat laittamaan paperiin nimensä, että viranomainen vapautuu vastuusta.

Viikon päästä Floridaan

Grönin oma asunto on Floridan itäpuolella, West Palm Beachin alueella. Hänen mukaansa juuri nyt näyttää siltä, että itäpuoli on pääsemässä länsipuolta helpommalla.

-Sielläkin on tullut vettä kovasti ja tornadoja pyörii. Länsirannikolla tulee olemaan kovat paikat.

Grön on teettänyt taloonsa hurrikaanilasituksen ja terassille kiskoilla kulkevat, vedettävät myrskysuojat. Lisäksi suojaa antavat huoneiston omat lasit. Suojaukset olivat Grönin mukaan vapaaehtoisia silloin, kun hän ne teetti.

Gröninkin talossa ovat aiemmin myrskyn vuoksi menneet likavedet ja juomavedet sekaisin. Viemäriverkosto on kovilla.

-30 vuoden sisällä rakennetut talot ovat niin hyvin tehtyjä, että niissä ei yleensä ole niin suuria vahinkoja.

Grön on menossa Floridaan runsaan viikon päästä.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic