Uutiset

EK: yritysten odotukset heikentyneet selvästi – "Kysyntä hiipuu, tilauskirjat ohenevat ja rekrytointiongelmat alkavat pikkuhiljaa helpottaa"

Talouden näkymät ovat heikentyneet erityisesti teollisuudessa.
Jyri Häkämies perää työllisyyttä tukevia toimia. Arkistokuva. Kuva: Kimmo Penttinen
Jyri Häkämies perää työllisyyttä tukevia toimia. Arkistokuva. Kuva: Kimmo Penttinen

Suomalaisyritykset näkevät talouden suhdannetilanteen hiipuneen syksyn aikana kaikilla päätoimialoilla. Asia selviää Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) tuoreesta suhdannebarometrista.

Talouden näkymät ovat heikentyneet erityisesti teollisuudesta, mikä johtuu maailmantalouden kasvun hidastumisesta.

EK:n johtavan ekonomistin Sami Pakarisen mukaan yritysten odotukset ovat synkentyneet selvästi kesän jälkeen.

– Kysyntä hiipuu, tilauskirjat ohenevat ja rekrytointiongelmat alkavat pikkuhiljaa helpottaa. Heikko talouskehitys tulee konkretisoitumaan entisestään loppuvuonna, Pakarinen sanoo tiedotteessa.

Suomalaisyritysten tuotannon kasvua hidastaa EK:n arvion mukaan yrityksille tärkeiden vientimarkkinoiden hyytyminen. Yli 40 prosenttia kyselyyn vastanneista teollisuuden yrityksistä koki riittämättömän kysynnän ongelmaksi.

Teollisuuden lisäksi kysyntä on vähentynyt myös palvelualoilla.

Pakarinen arvioi tiedotteessa, että suhdanteen heikkeneminen tulee näkymään ajan myötä myös työllisyysluvuissa.

– Teollisuudessa suhdannetilanne on kääntynyt jo laskuksi ja henkilöstön määrän ennakoidaan vähentyvän lähikuukausina.

Vaikutusta myös julkiseen talouteen

Ammattityövoiman saatavuus on EK:n mukaan helpottanut hieman, mutta rekrytointiongelmat ovat edelleen yleisiä yrityksissä. Työvoimapula on pahinta rakentamisessa, mutta sielläkin tilanne helpottuu, kun suhdanne heikkenee.

– Talouden heikkenevä kuva korostaa sitä, että yhä vahvemmin tarvitaan työllisyyttä tukevia toimia, mihin liittokohtainen palkkakierros sopii parhaiten. Vain siten voidaan viedä eteenpäin paikallista sopimista ja parantaa eri toimialojen ja yritysten kykyä sopeutua haastavaan tilanteeseen, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies sanoo tiedotteessa.

Suomen talous on Pakarisen mukaan uuden vaiheen edessä.

– Sekä vienti että investoinnit hiipuvat yhtä aikaa. Kasvuennusteita tullaan päivittämään vielä alaspäin, Pakarinen mainitsee.

Talouden heikentyneillä näkymillä on vaikutuksensa myös Suomen julkiseen talouteen.

– Alijäämä kasvaa ja velkasuhde nousee nopeasti. Harmi, että julkisen talouden kestävyyden vaatimat ikävät päätökset näyttävän olevan niin pitkään liian aikaisia ennen kuin ne ovat jo sitten myöhäisiä.

EK:n suhdannebarometri julkaistaan neljä kertaa vuodessa. Kysely on tehty säännöllisesti vuodesta 1966 lähtien.

EK tiedusteli yrityksiltä lokakuussa 2019 arvioita suhdannekehityksestä vuoden 2019 kolmannella neljänneksellä. Tiedusteluun vastasi 1 169 yritystä.

Uusimmat

Fingerpori

comic