Uutiset

EK:lta kuitti palkansaajapuolelle: ”Kaikki eivät voi olla välittömiä voittajia”

Helsinki

Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n johtava asiantuntija Vesa Rantahalvari sanoo, että työllisyystyöryhmän raportissa on muutamia asioita, jotka hiertävät EK:ta.

Rantahalvari mainitsee tällaiseksi asiaksi ansiosidonnaisen työttömyysturvan omavastuuajan mahdollisen lyhentämisen.

Hallitus on aiemmin esittänyt, että omavastuuaikaa pidennetään viidestä seitsemään päivään. Raportissa kuitenkin esitetään, että aktiivimalleissa työttömyysturvan omavastuupäiviä lyhennettäisiin.

– Emme näe mitään syytä sille, että omavastuuaikaa pitäisi lyhentää. Omavastuuaikaa pitää pidentää seitsemään päivään siten kuin hallitus on eduskunnalle esittänyt, Rantahalvari sanoo.

Asiantuntijan mukaan omavastuupäivien lyhentäminen olisi nurinkurinen päätös tilanteessa, jossa menosäästöjä pitäisi saada aikaan.

– Ensin toisaalla saavutetaan menosäästöjä ja sitten ne tuhlattaisiin asiaan, joka ei paranna työllisyyttä.

Rantahalvarin mielestä omavastuupäivien lyhentäminen ei parantaisi vaan heikentäisi työllisyyttä.

– Se kasvattaisi työttömyysturvan menoja ja nostaisi työttömyysvakuutusmaksuja. Mikä korkeammat vakuutusmaksut, sitä vähemmän on töitä, Rantahalvari arvioi.

Rantahalvari myös kuvailee aktiivisuusmallia monimutkaiseksi ja vaikeaksi toteuttaa.

– Omavastuumallia yksinkertaisemalla kannustinmallilla olisi saatavissa vähintään sama työllisten määrän lisäys kuin omavastuumallilla.

Rantahalvari sanoo, että kaikkien pitäisi ymmärtää, että kaikki eivät voi olla välittömiä voittajia, kun välttämättömiä muutoksia tehdään.

– Palkansaajapuoli olisi ilmeisesti halunnut mallin, jossa on vain välittömiä voittajia. Sellaista ei tässä meidän käsityksen mukaan ollut mahdollista tehdä. Mutta myös työttömäksi jäävät hyötyvät pidemmän päälle siitä, että tässä valtakunnassa työllisiä on mahdollisimman paljon. Työllisten työpanoksella rahoitetaan viime kädessä myös työttömäksi jääneiden etuudet ja palvelut.

Valtiovarainministeriön valtiosihteerin Martti Hetemäen johtama kolmikantainen työllisyysryhmä jätti alkuviikolla erimielisen raportin. Hallitus kertoi keskiviikkona, että työllisyysryhmän aktiivimallin valmistelua jatketaan työmarkkinajärjestöjen kanssa.

Hallitus kertoi keskiviikon tiedotustilaisuudessa, että se aikoo ottaa huomioon järjestön raportissa esittämiä huolia.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti