Uutiset

EK:n Häkämies tyrmää väitteet työmarkkinoiden riitaisuudesta: "Ei tässä mitään uutta ole tapahtunut" – Näin hän näkee tilanteen

Huonot välit eivät ole syy sille, että päätöksiä ei työmarkkinaosapuolten välillä synny, sanoo Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies. Sen sijaan päätöksentekoa vaikeuttavat hänen mukaansa muut asiat.
Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies ei pidä tilannetta työmarkkinoilla erityisen kriittisenä. Kuva: Kimmo Penttinen
Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies ei pidä tilannetta työmarkkinoilla erityisen kriittisenä. Kuva: Kimmo Penttinen

Työmarkkinoiden riitaisuus nousi esille, kun työmarkkinakeskusjärjestö Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder kertoi Lännen Medialle sopimisen kulttuurin kriisiytyneen työmarkkinoilla kesän aikana (LM 13.9.2020).

Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies pitää väitettä erheellisenä. Hänen mukaansa tilanne ei ole erityisen kriittinen ja päätöksentekoa vaikeuttavat muut asiat.

Häkämies kertoo, että keskustelua on käyty koko kesä, ja pääaiheena ovat olleet työllisyyskeinot.

– Jo alkukesästä palkansaajapuoli ilmoitti, että ennen budjettiriihtä ei ole löydettävissä konsensusta työllisyyskeinoista eli ei tässä mitään uutta ole tapahtunut.

Hallitus kokoontuu budjettiriiheen käsittelemään talousarvioehdotusta ensi viikolla 17.–18. syyskuuta.

EK ilmoitti heinäkuussa uudistaneensa kantansa ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan. Keskusliitto kertoi, ettei ansiosidonnainen työttömyysturva saa olla sidottu työttömyyskassan jäsenyyteen. EK ilmoitti pitävänsä nykyistä järjestelmää epäoikeudenmukaisena ja kannattavansa ansiosidonnaista työttömyysturvaa kaikille.

– Palkansaajat eivät tästä selkeästi tykänneet ja sen myöskin kertoivat. Heille on hyvin tärkeää, että ammattiliiton jäsenyys ja työttömyyskassa ovat yhteydessä toisiinsa. Tällä tavalla tilannetta kuvaisin, Häkämies sanoo.

Keväällä kriisi oli yhteinen

Keväällä koronavirus muodosti yhteisen kriisin, jonka edessä työmarkkinajärjestöt onnistuivat tekemään nopeita ratkaisuja esimerkiksi lomautuksien nopeuttamisesta. Häkämies kertoo, että maaliskuussa yritysten tilanne muuttui radikaalisti ja oli pelättävissä, että tilanne johtaisi irtisanomisiin.

– Tämän jälkeen osa palkansaajajärjestöistä totesi, että nyt on niin iso joukko jäseniä lomautettuna, että heillä ei ole edellytyksiä tehdä päätöksiä muista työllisyyttä nostavista keinoista, joiden he kokevat olevan palkansaajien kannalta heikennyksiä.

Häkämiehen mukaan se, että päätöksiä ei synny, ei johdu huonoista väleistä tai keskustelun muuttumisesta kriittisemmäksi. Sen sijaan Häkämiehen mukaan syynä on se, että palkansaajapuolella ei ole ollut valmiuksia keskustella työllisyyttä nostavista keinoista.

Akavan Fjäder ilmaisi haastattelussa huolensa siitä, että mikäli ratkaisuja ei synny, työllisyysaste voi laskea entisestään. Häkämies on samaa mieltä siitä, että työllisyysasteen nostaminen ja työllisyyden parantaminen on välttämätöntä. Mikäli siinä ei onnistuta, joudutaan hänen mukaansa tekemään paljon ikävämpiä päätöksiä.

Häkämies sanoo, että koronavaihe on yhä akuutti eikä kukaan tiedä, miten tilanne kehittyy. Monilla aloilla on yhä ongelmia, ja teollisuudessa tilanne kehittyy hänen mukaansa edelleen huonompaan suuntaan.

– Tarvittavat päätökset ovat vaikeita, mutta kuten yritin kuvata, vaihtoehto on vieläkin vaikeampi. Jos ei työllisyysastetta pystytä nostamaan, vaihtoehto on paljon heikompi.

Uusimmat

Fingerpori

comic