Uutiset

EK:n uusi puheenjohtaja Pekka Lundmark sanoo tupojen olevan ohi ja liittojen päättävän – huolia ovat ilmastonmuutos ja työn murros

Pekka Lundmark on ensi vuonna EK:n hallituksen puheenjohtaja. Luottamustoimi alkaa 1. tammikuuta 2019.

EK:n edustajisto päätti keskiviikkona valita Fortumin toimitusjohtajan Pekka Lundmarkin uudeksi Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) hallituksen puheenjohtajaksi ensi vuodelle. Hallituksen puheenjohtajana on toistaiseksi Elisa Oyj:n toimitusjohtaja Veli-Matti Mattila, kunnes Lundmark aloittaa 1. tammikuuta 2019.

Lundmark korosti valintansa jälkeen, että tulopoliittiset kokonaisratkaisut eli tupot sekä keskitetyt työmarkkinaratkaisut ovat ohi. Tupo oli kolmikannan eli työnantajakeskusjärjestöjen, työntekijäkeskusjärjestöjen sekä Suomen hallituksen tekemä sopimus työmarkkinoita koskevista ratkaisuista.

Keskitetyssä ratkaisussa olivat mukana työmarkkinakeskusjärjestöt. Nykyisin alakohtaiset liitot neuvottelevat omista ratkaisuistaan. Lundmarkin mukaan ensimmäisen liittokierroksen tulos oli rohkaiseva ja liittokierrokset ovat pysyvä ratkaisu.

– Tupot ja keskitetyt ratkaisut ovat mennyttä aikaa. Työmarkkinoilla tarvitaan nopeutta ja ketteryyttä. Paikallista sopimista on edistettävä. Teknologian kehittyminen aiheuttaa työn murrosta, jossa työpaikkoja katoaa, mutta myös syntyy. On huolehdittava siitä, että uudet työpaikat syntyvät Suomeen, Lundmark sanoo.

Lundmarkin toivoo työmarkkinoille joustavuutta ja lainsäädännön suitsivan entistä enemmän poliittisia lakkoja ja laittomia työtaisteluja työrauhan turvaamiseksi.

– Meidän olisi päästävä samalle tasolle kilpailijamaiden kanssa ja saatava työrauhaa koskeva lainsäädäntö pohjoismaiselle tasolle, hän kertoo.

EK julkisti keskiviikkona vaalitavoitteikseen muun muassa sen, että laittomaan työtaisteluun osallistumisen sanktioita korotetaan, suhteettomat tukityötaistelut kielletään ja poliittisille työtaisteluille on asetetaan lakiin kirjatut rajat.

Ilmastonmuutos haaste

Lundmark nosti työn murroksen lisäksi ilmastonmuutoksen keskeiseksi tulevaisuuden haasteeksi. Hän painotti ratkaisujen hakemista niin Suomessa kuin maailmalla, jotta koko maailma olisi hiilineutraali vuoteen 2050 mennessä.

– Se on kova tavoite, muttei mahdoton. Päästövähennyksiä tarvitaan nopeammin ja enemmän kaikilta. Muutos on meille kaikille haastava, mutta se tarjoaa Suomelle ja suomalaisille yrityksille myös mahdollisuuksia puhtaiden ratkaisujen tarjoajana. Meidän on myös pidettävä huolta metsistä ja soista hiilinieluina, Lundmark puhui.

Lundmark ei eritellyt määriä hiilinieluille tai hakkuumäärille, joista on tullut Suomen politiikassa pieni kiistelyn aihe. LM-FL

Pekka Lundmark

Vuonna 1963 syntynyt suomalainen Pekka Lundmark on johtanut Fortumia vuodesta 2015 lähtien.

Fortumiin hän siirtyi Konecranes Oyj:n toimitusjohtajan tehtävästä, jossa hän oli 10 vuotta. Sitä ennen hän on toiminut muun muassa Hackman Oyj:n toimitusjohtajana vuosina 2002–2004 ja Nokia Oyj:ssä useissa eri johtotehtävissä vuosina 1990–2000.

Lundmarkin valintaa EK:n hallituksen johtoon perustellaan vahvalla liikkeenjohdon kokemuksella globaalissa toimintaympäristössä. Hänellä on myös kokemusta EK:n, Teknologiateollisuuden ja Energiateollisuuden tehtävistä.

Koulutukseltaan Lundmark on diplomi-insinööri Teknillisestä Korkeakoulusta, josta hän valmistui teknillisen fysiikan koulutusohjelmasta vuonna 1988.

Hän on naimisissa ja perheessä on myös kolme lasta.

Uusimmat

Fingerpori

comic