Uutiset

El Salvadorin presidentinvaalit yllättäen voittanut Bukele rajoittamaan siirtolaisten tulvaa Yhdysvaltoihin

Kansalaiset osoittivat tyytymättömyytensä kaksipuoluejärjestelmään, joka ei ole voinut mitään jengiväkivallalle ja korruptiolle.
El Salvadorin presidentinvaalit voittanut Nayib Bukele (vas.) piti lehdistötilaisuuden yhdessä vaimonsa Gabriele de Bukelen kanssa San Salvadorissa sunnuntaina. Kuva: ESTEBAN BIBA

Korruptiota vastustava entinen pormestari Nayib Bukele voitti yllättäen Keski-Amerikan El Salvadorin presidentinvaalit sunnuntaina. Hänen voittonsa merkitsi väkivallan leimaamassa maassa kolme vuosikymmentä vallalla olleen kaksipuoluejärjestelmän loppua.

Bukele on 37-vuotias pääkaupungin San Salvadorin entinen pormestari. Hän voitti äänistä 54 prosenttia, kun niistä oli laskettu 88 prosenttia.

Bukele sai enemmän ääniä kuin muut ehdokkaat yhteensä heti ensimmäisellä kierroksella. Tämä heijastelee kansalaisten tyytymättömyyttä kahden puolueen valta-asemaan ja siihen, miten ne ovat olleet kykenemättömiä poistamaan väkivaltaa ja korruptiota.

– Tämä päivä on historiallinen maallemme. Tänä päivänä El Salvador tuhosi kaksipuoluejärjestelmän, Bukele kertoi sadoille kansalaisille, jotka tanssivat, heiluttivat lippuja ja puhalsivat pilleihin San Salvadorin aukiolla. Bukele oli kaupungin pormestari vuosina 2015–2018.

Hänen kaksi kilpailijaansa pääpuolueista tunnustivat tappionsa.

Taustalla Trumpin uhkaus katkaista tuki

Bukelen pitää nyt ratkaista se ongelma, että Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on jatkuvasti uhannut katkaista maan tuen El Salvadorille sekä myös naapurimaille Guatemalalle ja Hondurasille, elleivät ne pysty rajoittamaan kohti Yhdysvaltoja lähtevien siirtolaisten tulvaa.

Kotona Bukelen kannattajat toivovat, että kolmannen puolueen edustaja pystyisi parantamaan maan talouden surkeaa tilaa ja auttamaan köyhiä.

– Nähtäväksi jää, pystyykö hän tekemään sitä mitä lupaa, sanoi juhliva kannattaja Baltazar Sanchez, 30, kuultuaan Bukelen voitonpuheen.

– On kulunut 30 vuotta kahden puolueen valtaa, ja meille on jaettu paras käsi.

Jengiväkivalta on tehnyt pienestä El Salvadorista yhden maailman väkivaltaisimmista maista viimeisten vuosien aikana. Tämä on saanut salvadorilaiset äänestämään jaloillaan ja pakenemaan maasta.

Bukelen lupauksiin kuuluu infrastuktuuriprojektien perustaminen maastamuuton rajoittamiseksi. Hän on innokas sosiaalisen median käyttäjä, joka nappasi selfien kannattajiensa keskellä ennen puhettaan, jossa hän julistautui vaalien voittajaksi.

Vuonna 1992 päättyneestä sisällissodasta saakka El Salvadoria ovat hallinneet joko vasemmistolainen Farabundo Martin kansallisen vapautuksen rintama (FMLN) tai konservatiivinen Nationalistinen republikaaniliitto (Arena).

Bukele kuvaa itseään vasemmistolaiseksi ja hänet on erotettu FMLN:stä. Hän on muodostanut koalition, jossa on mukana myös oikeistolainen puolue. Koalitiolla on 11 paikkaa 84-paikkaisessa parlamentissa.

Uusimmat

Fingerpori

comic