Uutiset

Eläinlääkärien hinnoissa on isot erot

Suomessa useammassa kuin joka kolmannessa kotitaloudessa on lemmikki, yleensä koira tai kissa. Lemmikin ylläpito vaatii hoivaa, aikaa ja rahaa. Pakollisten rokotusten lisäksi lemmikin terveydenhuoltoon uppoaa sitä enemmän rahaa, mitä enemmän sairauksia ilmenee. Kuluttajan on mahdollista säästää kustannuksissa vertailemalla hoitotahoa.

Lemmikkien hoitokustannukset vaihtelevat julkisen ja yksityisen sektorin välillä samalla tavoin kuin ihmisten terveydenhuollossa. Kunnallisella eläinlääkärillä taksat ovat usein edullisempia kuin yksityisillä eläinlääkäreillä.

Kuluttajan kannattaa vertailla eläinlääkärien hintoja, sillä kustannukset voivat vaihdella vastaanottojen välillä kymmenistä euroista aina satoihin euroihin asti. Esimerkiksi ison narttukoiran sterilisaatio voi maksaa jopa tuplasti paikasta riippuen.

Hintavertailu on sitä helpompaa, mitä yksinkertaisemmasta toimenpiteestä on kysymys. Vaativampien toimenpiteiden todelliset kustannukset selviävät vasta operaation yhteydessä.

-Perusasioiden kuten rokotusten ja mikrosirutuksen vertailu on helppoa. Muut toimenpiteet ovat niin yksilökohtaisia, että niiden hinnoittelu etukäteen on vaikeaa, kertoo eläinlääkäriliiton puheenjohtaja Päivi Lahti.

Eläinlääkäriasemien verkkosivuilta löytyvät lain vaatimat hinnat yksinkertaisille toimenpiteille sekä hinta-arviot vaativammille operaatioille.

Siksi esimerkiksi koiran sterilisaatiolle kerrotaan hintahaitari lemmikin painon mukaan. Tosin klinikoiden välillä on eroa siinä, mitä kaikkea hinta-arvioon kuuluu. Toisilla se pitää sisällään lääkkeet, toimistomaksun sekä kaulurin, toisilla ei.

-Hintojen vaihtelu on monelle koiranomistajalle tuttua. Usein kunnalliset ja pienet toimijat ovat edullisempia. Toisaalta suurilla ketjuilla on tarjota laajemmat palvelut, Kennelliiton osastopäällikkö Kirsi Salmijärvi kertoo.

Hänen kokemuksensa mukaan koiraomistajat ovat usein eläinlääkäriuskollisia. Heistä on miellyttävä käydä sillä lääkärillä, joka tuntee heidän lemmikkinsä sairaushistorian. Lemmikin asema on myös muuttunut ja nykyään sen hoitoon panostetaan entistä enemmän.

-Jos kyseessä on jokin perusoperaatio, hintoja voidaan vertailla ennen kuin hakeudutaan hoitoon. Toisaalta taas spesialistien luokse ollaan valmiita matkustamaan ja hoidosta ollaan valmiita maksamaan, Salmijärvi summaa.

Vaativimmissa toimenpiteissä kuten leikkauksissa hintaan vaikuttavat työn lisäksi lääkkeet sekä hoitoon tarvittava välineistö ja henkilöstö. Perinteisten leikkausten lisäksi nykyään voidaan tehdä tähystämällä esimerkiksi koiran sterilisaatio tai vatsalaukun kiertymän leikkaus. Erityistoimet luonnollisesti nostavat hintaa.

-Jos leikkaus tai muu toimenpide tehdään esimerkiksi inhalaatioanestesiassa, eläin on kytketty hengityskoneeseen toimenpiteen ajaksi. Nukutuksen aikana elintoimintoja voidaan seurata monin tavoin. Se lisää toimenpiteen turvallisuutta, mutta samalla siihen tarvitaan koulutettu työntekijä valvomaan nukutusta. Myös laitteiston ylläpito ja hankinta maksavat, Lahti kertoo.

Koiran rotu vaikuttaa nukutustavan valintaan. Lyhytkuonoisten koirien turvallinen nukutus on vaativampaa hengitysteiden rakenteen vuoksi. Myös perussairaudet sekä lemmikin ikä pitää ottaa huomioon. Operaatiot voivat olla iäkkäämmille eläimille vaativampia kuin nuorille.

Siksi ennen leikkausta lemmikille suositellaan laajempaa verikoetta, josta tutkitaan esimerkiksi maksa- ja munuaisarvot eläimen terveydentilan arvioimiseksi. Jos eläimellä todetaan maksa- tai munuaissairaus, voidaan suunnitella erilainen nukutusprotokolla sellaisilla aineilla, jotka rasittavat maksaa ja munuaisia vähemmän

-Leikkauksen ja toimenpiteen turvallisuus lisää hintaa. Se on paljon kiinni siitä, miten omistaja sen itse arvottaa. Jos hän pitää toimenpiteen turvallisuutta kaikkein tärkeimpänä, hänen kannattaa maksaa sellaisesta palvelusta, jossa anestesia tehdään viimeisen päälle, Lahti summaa.

Oman lemmikin riskit selviävät keskustelemalla lääkärin kanssa.

Hintahaarukka on mittava

Koiran nelosrokote 39–95,50 €
Kissan kolmoisrokote 39–60 €
Mikrosirutus 48–70 €
Uroskissan kastraatio 80–130 €
Narttukissan sterilisaatio 148–190 €
Uroskoiran kastraatio:
pienet 200–360 €
isot 210–520 €
Narttukoiran sterilisaatio:
pienet 300–485 €
isot 360–805 €
Hammaskivenpoisto nukutuksessa:
Koira 110–279 €
Kissa 85–234 €
Kani 150 €

Spesialistien hinta-arvioita

Ristisideleikkaukset, tekniikasta riippuen n. 1 000–2 000 €
Niveltähystykset n. 1 300 €
Murtumaleikkaukset n.970–1 400 €
Hinnat ovat kerätty julkisten ja yksityisten eläinklinikoiden verkkosivuilta ympäri Suomea.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic