Uutiset

Eläkejärjestelmän uusi pommi: pätkätöitä tekeville ei kerry riittävästi eläkettä ja edessä on eläkeläisköyhyys

Julkisen sektorin työeläkevakuuttaja Kevan toimitusjohtaja Timo Kietäväinen pudottaa uuden pommin eläkekeskusteluun.

Kietäväinen sanoo, että tulevaisuuden eläkeläisköyhiä ovat nykyisin pätkätöitä tekevät, osa-aikaiset ja nollasopimuksilla työskentelevät. Heille ei kerry työeläkettä samoin kuin yhtäjaksoisia, pitkiä työuria tekeville kansalaisille, joita on tähän mennessä ollut enemmistö.

Eläkekeskustelun kärjessä on tähän asti ollut työeläkejärjestelmän kestävyys. Kierroksia keskustelu on saanut siitä, että kaikissa yhtiöissä maksettavat eläkkeet ovat tällä hetkellä jo suuremmat kuin yhtiöille maksettavat eläkemaksut.

Kietäväisen mielestä keskustelu eläkejärjestelmän kestävyydestä on lakaissut alleen yksittäisen työntekijän tulevaisuuden pohtimisen.

Pohdittava ensi vaalikaudella

Ensi vaalikaudella Suomessa on tarkoitus tehdä sosiaaliturvan kokonaisuudistus.

-Tässä uudistuksessa työeläkkeiden muuttunut tilanne on otettava huomioon. Työeläkejärjestelmä ja sosiaaliturva on sovitettava yhteen.

Hän ei työeläkevakuuttajan edustajana esitä ratkaisumalleja, mutta korostaa, että vaihtoehtoja on monia. Ratkaisuja eläkeläisköyhien toimeentuloon voidaan hakea sosiaaliturvaetuuksista, esimerkiksi korottamalla kansaneläkettä tai takuueläkettä tai kehittämällä asumistukea. Vastauksia voi etsiä myös veropolitiikasta tai sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden ja lääkkeiden omavastuiden hintojen muutoksista.

-Nämä ovat poliittisia ratkaisuja. Yksi painottaa yhtä ja toinen toista. En halua lähteä tontille, joka ei minulle kuulu. Perusviestini on, että kun lähdetään uudistamaan sosiaaliturvaa, on katsottava myös tätä kokonaisuutta,

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic